- Vesti -

Jednostavan test poboljšava matematičke veštine deteta

Jinjing Vang sa Džon Hopkins Univerziteta je sproveo istraživanje kako bi video da li jednostavan test sa tačkama može da poboljša matematičke sposobnosti dece.

Izvor: Independent
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Test se oslanja na razvoj dečjeg sistema “približnog broja”.

To je neverbalna veština koja postoji kod životinja i kod novorođenčadi.

Kada se pred bebu stave dva tanjira sa keksom, ona će posegnuti za onim tanjirom na kome ima više keksa, a da prethodno nije naučena da broji. Možda se to zato zove “instinkt”.

U ovoj studiji je učestvovalo četrdeset dece od pet godina. Svima je pokazan video od 5 minuta. Na njemu su se nalazile dve grupe tačaka, u jednoj su bile žute, a u drugoj plave. Tačke su se pojavljivale na ekranu i nestajale, prebrzo da bi mogle da se prebroje, a deca su na kraju pitana da li je bilo više žutih ili plavih tačaka.

Nastavak testiranja je varirao. Neka deca su morala da odgovaraju na laka pitanja, neka na teža, a neka su dobijala miks lakih i teških pitanja.

Rezultati su pokazali da matematička sposobnost nije fiksirana već se može poboljšavati uz vežbu.

Vesti

Nova teorija o atentatu na Kenedija

U forenzičkoj analizi ubistva, autor knjige „Dosijei Lija Harvija Osvalda: Zašto je CIA ubila Kenedija“, Flip de Mej otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir.

Vesti četvrtak 30.06. 21:35 Komentara: 84

Letnje "šeme" i prave ljubavi

Kakva će biti romansa zavisi od karaktera, stila života i situacije. U najtoplijem dobu smo opušteniji i samouvereniji, brže se upuštamo u veze. Avanture u vrelim noćima se ponekad krunišu brakom, a ukus strasti dugo ostaje

Vesti četvrtak 30.06. 20:26 Komentara: 20
strana 1 od 176 idi na stranu