Princ Čarls: Za haos u Siriji krive su klimatske promene

Sirijska kriza, koja je dovela do mnoštva problema na globalnom nivou ,izazvana je klimatskim promenama, tvrdi princ Čarls.

Život

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 23.11.2015.

10:11

Default images
Foto: Beta / David Rowland/Pool Photo via the AP

U kontroverznom intervjuu princ od Velsa kaže da je kumulativni efekat globalnog zagrevanja “jedan od glavnih razloga horora u Siriji”.

On je upozorio da decenije zanemarivanja klimatskih promena neizbežno dovode do “sve većih konflikata zbog resursa” i da je čak i Pentagon uvideo da je pravi uzrok rata i terorizma “ono što smo učinili našoj prirodi”.

Njegovi komentari za Sky News snimljeni su pre napada u Parizu.

Čarls je tvrdio da je trenutna kriza rezultat petogodišnje suše u Siriji, koja je dovela do toga da veliki broj ljudi napusti svoju domovinu. Inače, američki istraživači smatraju da su klimatske promene bile okidač koji je raspalio građanski rat u toj zemlji i u kom je poginulo više od 250.000 ljudi, a 11 miliona izbeglo iz svojih domova.

“Sada se suočavamo sa realnom mogućnošću da će se zalihe na našoj planeti potpuno isprazniti. Da li treba da se suočavamo sa katastrofama i haosom, da bismo shvatili da je potrebno da se preduzmu konkretne akcije? Međutim, dok se promene pokrenu, već bude kasno”, rekao je Čarls.

“Neki od nas su još pre dvadeset i više godina upozoravali da će biti problema, ako se ne pozabavimo tim pitanjima. Postoje dokazi da je jedan od ključnih razloga za ovaj horor u Siriji suša koja je trajala pet ili šest godina.”

Upitan kakve veze imaju terorizam i klima, odgovorio je: “Tek je u poslednjih nekoliko godina Pentagon počeo da obraća pažnju na to. Mislim da ima veliki uticaj na dešavanja. Nikad se ne bavimo ključnim uzrocima, samo rešavamo kratkoročne brige”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: