- Vesti -

Život Stivena Hokinga uskoro na filmskom platnu

Novi igrani film o životu Stivena Hokinga, čija je premijera najavljena za novembar, autobiografska je i inspirativna priča o životu svetski poznatog britanskog teoretičara fizike koji je sav svoj doprinos nauci dao suočen sa teškom dijagnozom paralizujuće bolesti, piše Gardijan.

Podeli

Film reditelja Džejmsa Marša “Teorija svega” (The Theory of Everything) prati Hokinga od kada je kao 21-godišnjak počeo da oseća prve simptome bolesti i njegove prve akademske uspehe. Takođe se bavi njegovim odnosom sa Džejn Vajld (koju u filmu igra Felisiti Džons - poznata iz “The Amazing Spider-Man 2"), studentkinjom istorije umetnosti u koju se zaljubio dok je studirao na Kembridžu tokom 60-tih godina XX veka i koja je 1965. postala njegova prva supruga.

Hoking se od Džejn, s kojom ima troje dece, razveo 1995. kako bi oženio svoju nekadašnju medicinsku sestru Ilejn Mejson, od koje se takođe rastao 2006.

Hokinga u filmu glumi Edi Redmejn ("Jadnici"), a u ostalim ulogama pojavljuju se Dejvid Tevlis, Emili Votson i Hari Lojd. Američka premijera zakazana je za 7. novembar, a film će svoju svetsku premijeru imati već u septembru na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Hoking, poznat po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, kao i po popularnim pisanim delima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru uopšteno, najpoznatije je svakako “Kratka povest vremena”, u mladosti je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizujuće bolesti koja uzrokuje slabljenje telesnih mišića.

Lekari su mu prognozirali maksimalno dve godine života – ali Hoking danas ima 72 godine, jedan je od najpoznatijih svetskih naučnika, potpuno nepokretan i u kolicima a, kako je s vremenom izgubio sposobnost govora, s okolinom komunicira jedino uz pomoć računarskog sintetizatora glasa.

Za svoj doprinos nauci Hoking je dobio niz istaknutih nagrada i priznanja, a njegova “Kratka povest vremena” zauzela je prvo mesto na listi bestselera britanskog “Sandej Tajmsa” tokom rekordnih 237 nedelja. O njegovom životu i delu snimljen je niz filmova i serija, a poslednji je prošlogodišnji biografski dokumentarac “Hoking”, u kojemu sam Hoking govori o svom životu, detinjstvu, suočavanju sa bolešću i svetskoj slavi.

Vesti

Ovako je Severna Koreja ugostila CNN

Iako Severna Koreja važi za jednu od najzatvorenijih i najtajanstvenijih država na svetu, novinar CNN-a dobio je priliku da obiđe jedan njen deo. Evo kako je izgledao sudar severnokorejskih i severnoameričkih propagadnih mašina…

Vesti nedelja 31.08. 15:31 Komentara: 83

Niška Sahat kula u proširenoj stvarnosti

Student doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu Petar Pejić, autor je projekta "Proširena stvarnost" koji je krajem prošle godine predstavljen na dodeli Nobelove nagrade i pomoću koga je moguće porušene objekte prikazati pomoću tableta ili mobilnog telefona na mestu gde su se nekada nalazili.

Vesti nedelja 31.08. 14:31 Komentara: 4

Plastične kese ne stanuju ovde

Kalifornijski zakonodavci usvojili su meru koja će Kaliforniju učiniti prvom američkom saveznom državom koja je na svojoj teritoriji zabranila korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Vesti subota 30.08. 19:43 Komentara: 19
strana 1 od 144 idi na stranu