Koliko je visok najniži čovek na svetu?

Zemljak najnižeg čoveka na svetu prema Ginisovoj knjizi, verovatno će oboriti njegov rekord.

Život

Izvor: myrepublica.com

Ponedeljak, 30.09.2013.

15:51

Default images

Blicevi teško padaju njegovim starim sivim očima. Jaukne svaki put kada foto aparat škljocne, jer ih ima mnogo, budući da je postao zvezda.

Master Nau, koji sada ima 90 godina, visok je svega 38,1 cm i po prvi put došao je u Katmandu.

“Nau će verovatno biti rekorder. On mora da je najniži čovek na svetu”, kaže posetilac hotela Maharaja tokom nezvaničnog okupljanja.

Nau kaže da se oseća kao da je greškom sleteo u “preuveličan” svet. Kaže, oseća se statično, gotovo zalepljeno za jedno mesto, jer njegove noge ne funkcionišu najbolje.

Sve to može se promeniti, jer ga je tokom redovne posete lekaru primetio Prakijat Bandžade, izvršni član Razvojnog trusta za Zapadni Nepal.

“Prakijat je zatim organizovao ovaj let za mene”, kaže Nau, kom se u glasu oseća zahvalnost.

“Oduvek je želeo da putuje avionom, svaki put kad ga vidi na nebu. Sada je srećan što je bio zajedno sa pticama”, kaže Sima, njegova sestričina, koja mu je pravila društvo.

Stanovnik malog sela u Rupandehi distriktu, rođen je sa fizičkim poremećajem zbog kog njegovo telo nije dostiglo “prosečnu” visinu.

Od mnogih teškoća sa kojima se susretao tokom života, najteže mu je padalo što nije išao u školu i nije mogao da radi u polju s ostalim članovima porodice.

Kao odraslog su ga njegovi prijatelji učitelji često nosili u školu.

“Ali oni su to činili da zabave decu, a ne zbog moje koristi”, kaže on.

Oduvek je zavisio od članova svoje porodice. Čak i sada živi sa porodicama svoje braće. Za kretanje po kući koristi mala kolica i uvek je u pratnji Sime, jer su mu urke suviše krhke da se odguruje sam.

Ipak, voli ljude i dane provodi ćaskajući sa posetiocima o društvenim i političkim promenama.

Činjenica da i dalje prati sve aktuelnosti u svojim godinama, možda najbolje govori o njegovom karakteru.

Iako mu je teško da se prilagodi svetu napravljenom za ljude veće građe, on ne gubi volju za životom.

Od kako su mediji zabeležili njegovu priču, dobio je nova kolica, vozio se biciklom i džipom.

“Čak mi je i poremećaj bio od koristi. Doveo me je u prestonicu, poneo u nebo i učinio me poznatim”, kaže on, dodajući da jedva čeka da se vrati u selo, jer će tako opet leteti.

Ko je najniži čovek na svetu? (VIDEO)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: