Menopauza kriva za gubljenje pamćenja

Menopauza izaziva gubljenje pamćenja, sve počinje zaboravljanjem mesta na kojem smo ostavili ključeve, zaboravljanjem određenih bitnih stvari ili imena nama bliskih ljudi. Međutim, istraživači su otkrili da nam se pamćenje nakon menopauze ipak vraća...

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

16:00

Default images

Žene određenih godina često se susreću sa problemom gubljenja pamćenja, od kojih se mnoge uplaše i pomisle da to može biti simptom Alchajmerove bolesti.

Najnovija studija, najveća do sada, potvrdila je da tokom menopauze žene imaju umanjenu sposobnost da uče nove, i čuvaju stare informacije, ali je i otkrila da se pamćenje nakon završetka menopauze spontano vraća.

Doktorka Gejl Grindejl, vođa ispitivanja sprovedenog na preko 2.500 žena, smatra da će nova saznanja pomoći milionima žena koje ulaze u menopauzu.

Ona je zaključila da nivo ženskih hormona igra glavnu ulogu kada je u pitanju problem pamćenja i to na samom početku ulaska u menopauzu – fazi poznatoj kao premenopauzalna.

„Preko šezdeset odsto žena izjavilo je da imaju probleme sa pamćenjem tokom ovog menopauzalnog prelaska. Međutim ti efekti su samo privremeni. Naše istraživanje otkrilo je da se sposobnost pamćenja vratila svim ženama u postmenopauzalnoj fazi“, izjavila je Grindejlova.

Studija je takođe otkrila da uzimanje hormona oestrogena ili progesterona pre menopauze može poboljšati memoriju i brzinu kojom učimo stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: