Student snimio Zemlju iz svemira

Kad razmislite o tome koliko koštaju projekti NASA, verovatno vas uhvati blaga vrtoglavica. Međutim, jedan dečko napravio je fotografije Zemlje iz svemira po ceni od svega 250 evra.

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

19:02

Default images

Adam Kadvort (19) iz Omberslija u Velikoj Britaniji napravio je nekoliko neverovatnih fotografija Zemlje iz svemira koristeći balon i polovan foto aparat koji je kupio preko interneta.
Facebook / Twitter
Budući da o fizici zna onoliko koliko je učio u srednjoj školi, Adam je proveo 40 sati radeći na kutiji sa GPS-om, radiom i mikro procesorom.

Posle dva i po sata, njegova kreacija dospela je u zemljinu stratosferu, odnosno visinu od 33.600 metara i napravila odlične fotografije naše planete.
Facebook / Twitter
Adam je onda uz pomoć GPS-a sličnom onom koji se koristi u automobilima pratio napredovanje i locirao ga radio transmiterom posle pada na Zemlju.

Ovaj skromni tinejdžer koji sada studira na Univerzitetu u Notingemu kaže da je celi projekat pravio “iz hobija”.

“Želeo sam neki izazov, ali sam zadivljen rezultatima. Video sam jednog dečka koji je sličnu stvar uradio pre nekoliko godina i želeo sam da učinim isto – samo bolje”, kaže on.
Facebook / Twitter
Adam je koristio standardni Canon A570 i smestio ga u izolovanu kutiju sa manjom video kamerom, dva temperaturna senzora, dva solarna panela, uređajem za praćenje, mikroprocesorom i radiom.

Zatim je celu kutiju pričvrstio za balon od lateksa sa padobranom, a celi uređaj nazvao “HABE 5”.

Nakon pucanja balona, kutija se zahvaljujući padobranu bezbedno spustila u Broudvej, mesto 50 km udaljeno od njegove kuće.

“Kada sam pronašao kameru, bio sam oduševljen. Fotografije su odlične. Ipak, sočivo se zamaglilo na visini od oko tri km budući da je u njega prodrla vlaga”, kaže on.

“Sada radim na novom projektu u kom ću moći da kontrolišem gde će se kutija spustiti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: