Dobitniku Gremija preti šest godina zatvora: Već je bio u pritvoru

Ove godine je prvi put na Gremijima dodeljena nagrada za najbolju pesmu za društvene promene. Pobednika u ovoj kategoriji pročitala je Džil Bajden, supruga američkog predsednika Džoa Bajdena.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 06.02.2023.

11:15

Dobitniku Gremija preti šest godina zatvora: Već je bio u pritvoru
Foto: Profimedia

Nagrada je otišla u ruke iranskog pevača Šervina Hažipura za njegovu pesmu "Baraye". Ta pesma je postala himna tekućih protesta u islamskim zemljama i iranski pevač suočava se s mogućnom zatvorskom kaznom.

"Za žene, život, slobodu"

Pesma Baraye počinje stihovima: "Za ples na ulicama, za strah koji osećamo kada se ljubimo". U stihovima se navode razlozi zbog kojih su mladi Iranci protestovali na ulicama. Tekst završava sloganom koji se naširoko rasprostranio i postao sinonim za proteste nakon smrti Maše Amini: "Za žene, život, slobodu."

Pesmu je muzičar objavio na svojoj Instagram stranici i brzo je postala viralna. Hažipur je potom uhapšen i nekoliko dana držan u pritvoru. Pušten je uz kauciju.

Preti mu šest godina zatvora

Suočava se optužbama za propagandu protiv režima te za podsticanje na nasilje, tvrde aktivisti za ljudska prava u Iranu. Optužbe s kojima se suočava mogu mu doneti čak šest godina zatvora. Takođe, pevaču je zabranjeno napustiti Iran.

Džil Bajden je rekla da ta pesma može "ujediniti, inspirisati i na kraju promeniti svet". "Ova pesma postala je himna protesta, snažan i poetičan poziv na slobodu i prava žena. Šervin je uhapšen, ali ova pesma i dalje odjekuje svetom svojom snažnom temom: žene, život, sloboda", rekla je Bajden.

Nakon osvajanja nagrade Šervin se javio na Instagramu i napisao: "Pobedili smo." U iranskim državnim medijima još uvek nema reakcija na pevačevo osvajanje Gremija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: