Azdejković u autorskom tekstu: Nixa Zizu u epizodi "Kriva si što si silovana"

Nešto što se zove Nixa Zizu i predstavlja kao jutjuber i trener, a prati ga više od pola miliona ljudi na YouTube-u i Instagramu digao je prošle nedelje prašinu zbog svojih šovinističkih izjava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

10:30

Azdejković u autorskom tekstu: Nixa Zizu u epizodi
Foto: Aleksandar Crnogorac

Za one koji nisu pratili, evo nekih od njegovih izjava:

"Ne podržavam nasilje, ali žene, morate da razmislite malo sa kim se viđate i zašto se viđate. Nemojte da idete kod nekoga u kola ako vas zove u 10 sati uveče, posebno ako je stariji od vas, zna se šta taj hoće od vas."

"To što ima ili nema prava ne znači da ti nisi kriva. Ako naletiš na tako neku budalu koja je pijana i drogirana, a ti ideš ulicom polugola, ti si isto kriva. Kriva si ti što si prošla, nije on samo kriv."

"Kad ti dođeš kod muškarca, ako mu ne daš ono što hoće, ti si u velikom problemu. Treba da znaš da si ti slabiji pol, slabija si od njega."

"Šalješ gole slike muškarcu i dođeš kući kod njega uveče i onda mu kažeš ne, to je mnogo veliki problem." Voditeljke su napustile (svoju) emisiju zbog ovih izjava, napisano je nekoliko tekstova u kojima ga osuđuju, čak se oglasio i njegov konkurent Baka Prase koji ga je ispljuvao iako je i sam imao seks afere sa maloletnicama! Kao i svaki skandal zaboraviće se za koji dan, ali je pitanje da li ćemo nešto promeniti u ovom društvu da se žene osećaju sigurnije?! Istraživanje koje OEBS objavio 2019. godine pokazuje da su 45% žena bile žrtve seksualnog uznemiravanja, da je 23% njih doživelo fizičko ili seksualno nasilje od svojih partnera, a njih 18% je doživelo istu vrstu nasilja od ostalih muškaraca koji nisu njihovu partneri. Istraživanje o nasilju prema ženama u porodici i partnerskim odnosu u seoskim područjima koje je realizovalo udruženje Peščanik iz Kruševca pokazuje da 28% žena doživelo seksualno nasilje u porodici. Istraživanje koje je sprovedeno u Aziji pokazalo je da je četvrtina ispitanih muškaraca priznalo da su nekada silovali neku ženu. Kada sve ove brojke uzmemo u obzir možemo da se zapitamo da li nas je Nixa Zizu nešto slagao?

Konstantno ponavljamo da „ne znači ne“, da žena ima pravo da ide polugola i da to ne znači poziv na seks, da žena u sred seksa ima pravo da kaže ne i da seks mora da stane, da žena u braku i vanbračnoj zajednici nije vlasništvo svog muža/partnera i da nema obavezu da ima seks s njim kada on to želi… Sve to znamo, ali gornje cifre nam pokazuju da postoje muškarci koji se ne ponašaju u skladu s tim pravilima! Žena nikada nije kriva za (seksualno) nasilje koje je doživela, niti ga je tražila, niti ga je izazvala, ali moramo da uzmemo u obzir da ono o čemu priča Nixa Zizu, a citirano je iznad povećava rizik da žena bude žrtva seksualnog nasilja i da će je mnogi smatrati odgovornom! Da li će oni biti u pravu? Ne! Ali se nasilje desilo i ostala je trauma!

Predrag Azdejković o seriji "Porodica": Umetnost bez mu*a nije umetnost!

Hajde da napravim paralelu. Kao gej muškarac imam pravo da nosim zastavu duginih boja, ali time povećavam rizik da mi se desi nasilje, naročito ako se igra neka utakmica i grad je pun navijača! Neću biti kriv za nasilje, niti sam ga tražio, niti sam ga izazivao i mnogi će osuditi to nasilje, ali meni to neće ništa značiti jer će meni glava biti razbijena! Isto je i sa ženama, trauma i ožiljci su tu i nikakva satisfakcija to neće promeniti! Ono što je važno i o čemu moramo više da pričamo jeste kako smanjiti rizik da se nasilje u srpskom društvu uopšte desi. Bilo prema gej muškarcima ili ženama…

Ohrabrujuće je da su šovinističke izjave Nixa Zizu naišle na širu osudu, naročito na društvenim mrežama, čime se šalje poruka da je takvo ponašanje prema ženama neprihvatljivo, te kao najveće saveznike u borbi protiv seksualnog nasilja vidim upravo u muškarcima koji nisu silovatelji, nisu šovinisti i žene ne gledaju kao svoje vlasništvo. Zato borbu protiv seksualnog nasilja ne treba prepustiti feministkinjama jer imaju konstantnu kampanju da sve muškarce prikažu kao potencijalne seksualne predatore i silovatelje! S druge strane, fali i institucionalni odgovor na ovaj problem, jer žene još uvek nemaju adekvatnu podršku u većini institucija države, te se u njegovo rešavanje moraju uključiti svi od školstva, medija, zdravstva, do policije i sudstva! Važno je da osuđujemo nasilje i budemo podrška ženama koje su ga pretrpele! Ja rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete!

Piše: Predrag Azdejković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: