Imamo plan ishrane koji će vratiti balans vašem telu, a možete i zdravo da smršate

Izbalansirana ishrana je mnogo jednostavnija nego što vam se čini.

Život

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2019.

10:00

Imamo plan ishrane koji će vratiti balans vašem telu, a možete i zdravo da smršate
Foto: Subbotina/depositphotos

Verovatno, ako radite, najveći deo dana provedete sedeći, a pauzu za ručak koristite da unesete veliku količinu ugljenih hidrata i nezdravih masti u vidu neke brze hrane, lako dostupne jer, jednostavno, nemate vremena da kvalitetno jedete.

Šta je balansirana ishrana i na čemu se zasniva?

Hipokrat je rekao: "Sve što hranom unosimo u organizam gradi nas i menja. Od toga zavise naša snaga, zdravlje i život. Neka hrana bude tvoj lek, a ne lek tvoja hrana."

Ovde nema mnogo nauke - neka hrana je štetna, dok je druga lekovita. Gledano kroz piramidu, ovako bi trebalo da jedete da biste bili zdravi:
Foto: bogdanwankowicz/depositphotos
U osnovi piramide je osnovna hrana: žitarice, hleb (od celog zrna žita), krompir, testenine i kukuruzni proizvodi. Ako već ne možete da odolite ovim namirnicama, bar birajte zdrave proizvode i budite umereni. Zatim slede voće i povrće, tj. namirnice bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i dijetnim vlaknima.

Za njima idu mlečni proizvodi. Jogurt i kiselo mleko su verovatno jedini mlečni proizvodi dozvoljeni u gotovo svim dijetama i režimima zdrave ishrane. Posebno se preporučuje probiotski jogurt jer je bogat vlaknima, dobrim bakterijama, proteinima i kalcijumom, a pritom ima relativno malo kalorija. Zahvaljujući blagotvornim svojstvima, lekari preporučuju redovnu konzumaciju u količini od 500g probiotskog jogurta dnevno.

Za mlečnim prouzvodima slede meeso, riba, jaja i punomasni sirevi (proteini). Na vrhu piramide je hrana koju treba najmanje konzumirati: proste masti, ulja, slatkiši i grickalice... Da bismo vam olakšali svakodnevnno slaganje piramide, predlažemo vam Balans+ plan ishrane, sastavljen je u konsultaciji sa nutricionistima i obuhvata sve što je potrebno organizmu da postigne ravnotežu.
Foto: Promo
Ovakav plan ishrane ima za cilj uspostavljanje ravnoteže u organizmu i redukciju telesne mase već nakon sedam dana primene Plan ishrane traje 28 dana i obuhvata tri obavezna obroka, a često i užinu. Cilj je da se svakodnevno unese optimalna količina ugljenih hidrata, masti i proteina, a da se sve vreme osećamo sito i puno energije.

Ovako na jednostavan način možete napraviti promene u ishrani, zbog čega ćete se osećati lakše i izgledti lepše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: