Nauka 1

21.03.2024.

12:35

Rođena krava koja daje mleko sa ljudskim insulinom

Krava s juga Brazila ušla je u istoriju kao prva krava sposobna da proizvodi ljudski insulin u svom mleku.

Izvor: B92.net

Rođena krava koja daje mleko sa ljudskim insulinom
Shutterstock/Alexander Chaikin

Podeli:

To je rezultat istraživanja naučnika sa Univerziteta Ilinoisa Urbana-Šampejn i Univerziteta u Sao Paulu. Smatra se da bi ovo moglo da dovede do nove ere u proizvodnji insulina, pomogne u nestašici ovih lekova za dijabetes, ali i smanji njegovu visoku cenu, navedeno je u saopštenju Univerziteta Ilinoisa Urbana-Šampejn.

"Majka priroda je dizajnirala mlečne žlezde kao fabriku koja stvara protein veoma, veoma efikasno. Možemo da iskoristimo taj sistem da proizvedemo protein koji može da pomogne stotinama miliona ljudi širom sveta", rekao je Met Viler, profesor Odeljenja za nauku o životinjama Univerziteta Ilinoisa.

On je i glavni autor studije objavljene u Biotechnology Journal, a u kojoj je opisan razvoj ove krave koja daje mleko s ljudskim insulinom, što se smatra dokazom koncepta. Ipak, naglašava se, potrebna su dodatna testiranja i odobrenje Uprave za hranu i lekove SAD (FDA)

Vilerove kolege iz Brazila ubacile su segment ljudske DNK sa kodiranjem za proinsulin, proteinski prokurzor aktivne forme insulina, u 10 embriona krava, a jedno transgenetsko goveče je rođeno.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji genetskog inženjeringa, ljudski DNK je targetiran za ekspresiju, proces u kome se čitaju genske sekvence i prevode u proteinske proizvode.

"Nekad smo samo ubacivali DNK i nadali se da će da dođe do ekspresije. Sada možemo to da radimo strateški i ciljano. Koristeći DNK konstrukt specifičan za tkrivo sisara znači da ljudski insulin ne kruži kravljom krvlju i drugim tkivima. Osim toga, koristi to što su mlečne žlezde sposobne da prave velike količine proteina", naveo je Viler.

Kada je krava dostigla zrelost, tim je neuspešno probao da je oplodi. Umesto toga, na kraju su laktaciju stimulisali korišćenjem hormona. To je dovelo do stvaranja mleka, ali manje količine nego da je došlo do uspešne oplodnje. Uprkos tome, u mleku je bilo i insulina i proinsulina.

Viler dodaje da bi krava mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a ove krave proizvode od 40 do 50 litara mleka dnevno.

"Svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina. A to je samo iz litra. Mogu da zamislim budućnost u kojoj krdo od 100 goveda proizvodi sav insulin potreban zemlji. A veće krdo moglo bi da godišnje proizvede dovoljno insulina za potrebe celog sveta", rekao je on.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: