Nauka 14

16.04.2024.

8:02

Naučnici u rekordnom roku otkrili 49 novih galaksija

Međunarodni tim astronomа otkrio je 49 novih gasom bogаtih galaksijа koristeći radio teleskop MeerKAT u Južnoj Africi, navodi se u nedavnoj studiji objavljenoj u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Izvor: B92.net

Naučnici u rekordnom roku otkrili 49 novih galaksija
Vadim Sadovski/Shutterstock

Podeli:

Iako je početni fokus bio na određenoj galaksiji, tim je slučajno naišao na pravu riznicu otkrića.

"Iako tim nije pronašao gas koji formira zvezde u galaksiji koju su proučavali, umesto toga sam otkrio druge galaksije tokom pregleda podataka", rekao je dr Glovacki.

U izvanrednom poduhvatu, istraživači su ukupno otkrili gas u 49 galaksija, pokazujući izvanredne mogućnosti MeerKAT-a u otkrivanju tajni našeg univerzuma.

Možda vas zanima

Istorija

Dan koji je promenio istoriju

Međunarodni dan leta čoveka u svemir obeležava se u znak sećanja na 12. april 1961. godine, kada je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin izveo prvi let čoveka u svemir, što je otvorilo put za istraživanje svemira za dobrobit celog čovečanstva.

10:31

12.4.2024.

37 d

Opservacije, omogućene od strane Inter-University Institute for Data Intensive Astronomy (IDIA), trajale su manje od tri sata, a ipak su donele revolucionarne rezultate.

"Nisam očekivao da ću pronaći skoro 50 novih galaksija u tako kratkom vremenu", naglasio je dr Glovacki.

Brzina otkrića naglašava efikasnost i snagu MeerKAT-a u istraživanju kosmosa.

Nove galaksije su neformalno nazvane "49ers" (fourtyniners), povlačeći paralelu sa groznicom od 1849. godine kada su rudari pohrlili u Kaliforniju u potrazi za zlatom. Dr Glovacki upoređuje ova otkrića sa dragocenim zrncima u beskrajnom nebu noći, naglašavajući njihov značaj u proširenju našeg razumevanja univerzuma.

Pored toga, blizina mnogih ovih galaksija, koje formiraju grupacije galaksija, intrigirala je istraživače. Posebno su interesantne tri galaksije direktno povezane svojim gasom.

"Ove tri su posebno interesantne, jer smo proučavajući galaksije na drugim talasnim dužinama svetlosti otkrili da centralna galaksija formira mnogo zvezda", objasnio je dr Glovacki.

Možda vas zanima

Ovo otkriće sugeriše dinamičnu interakciju između galaksija, pri čemu jedna potencijalno usisava gas od svojih saputnika kako bi pokrenula sopstvenu formaciju zvezda, menjajući sudbinu celog sistema.

Profesor Ed Elson sa Univerziteta Zapadnog Kejpa, koautor rada, hvali sposobnosti teleskopa MeerKAT.

"Ovo otkriće ističe sirovu snagu teleskopa MeerKAT kao instrumenta za snimanje", rekao je on.

Ističe značaj razvijenih i primenjenih metoda u ovom istraživanju, napominjući njihovu korisnost za buduće velike naučne ankete i manje opservacije.

Kao dokaz neprekidnog istraživanja, dr Glovacki otkriva dalja otkrića gasom bogatih galaksija, omogućena uz pomoć Džasmin Vajt, studentkinje ICRAR-a.

Ukratko, revolucionarna otkrića međunarodnog tima astronoma ističu transformišući uticaj MeerKAT-a u otkrivanju tajni kosmosa. Dok ljudsko društvo prodire dublje u univerzum, svako otkriće nas približava razumevanju našeg mesta u njemu.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

18 h

Podeli: