Nauka 0

12.04.2024.

8:33

Kina postavila satelit u lunarnu orbitu za buduća istraživanja

Kina je uspešno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit Queqiao-2 za buduća istraživanja Meseca, a satelit je nedavno završio testove komunikacije u orbiti, saopštila je danas Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Izvor: Tanjug

Kina postavila satelit u lunarnu orbitu za buduća istraživanja
Shutterstock/Mechanik

Podeli:

Satelit je uspešno završio test komunikacije 6. aprila sa robotskom svemirskom letelicom Čang'e-4 koja sada sprovodi misiju istraživanja na suprotnoj strani Meseca, a od 8. do 9. aprila sproveo je testove komunikacije sa sondom Čang'e-6 koja tek treba da bude lansirana. Satelit Queqiao-2 lansiran je 20. marta i ušao je u svoju ciljnu lunarnu orbitu 2. aprila.

Dva satelita za testiranje komunikacione i navigacione tehnologije, Tiandu-1 i Tiandu-2, poslata su u svemir zajedno sa Queqiao-2. Oni su 29. marta ušli u svoje ciljne orbite i razdvojili se 3. aprila, a sada sprovode seriju testova iz komunikacija i navigacije, navodi se u saopštenju.

Satelit Queqiao lansiran je 2018. godine za relejne komunikacije Zemlja-Mesec, a orbita Queqiao-2 bliža je Mesecu, što u velikoj meri poboljšava brzinu prenosa podataka, ističe se u saopštenju. Navodi se da je Queqiao-2 takođe značajno poboljšao svoju pokrivenost komunikacije na južnom polu Meseca u odnosu na Queqiao.

Queqiao-2 će u budućnosti pružati usluge prenosa komunikacije za lunarnu sondu Čang'e-4 i misiju Čang'e-6, kao što je planirano, i sprovesti naučna istraživanja. Raspoređivanje relejnog satelita Queqiao-2 ključni je korak za buduće kineske misije istraživanja Meseca, navodi Sinhua.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: