Istorija 1

12.04.2024.

10:31

Dan koji je promenio istoriju

Međunarodni dan leta čoveka u svemir obeležava se u znak sećanja na 12. april 1961. godine, kada je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin izveo prvi let čoveka u svemir, što je otvorilo put za istraživanje svemira za dobrobit celog čovečanstva.

Izvor: Tanjug

Dan koji je promenio istoriju
Profimedia

Podeli:

Rusija od 1962. godine obeležava 12. april kao Dan kosmonautike, koji je ustanovljen ukazom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 9. aprila 1962. godine.

U svetu taj praznik dobija međunarodno priznanje posle ustanovljenja Svetskog dana avijacije i kosmonautike 1968. godine, a 7. aprila 2011. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom je 12. april proglašen Međunarodnim danom leta čoveka u svemir.

U rezoluciji se navodi da je 12. april proglašen Međunarodnim danom leta u svemir "kako bi se svake godine na međunarodnom nivou obeležio početak svemirske ere za čovečanstvo, potvrđujuci važan doprinos svemirske nauke i tehnologije u postizanju ciljeva održivog razvoja i povecanju blagostanja država i naroda, kao i obezbeđivanju realizacije težnje da se svemir istražuje u miroljubive svrhe".

Let Jurija Gagarina u svemirskoj letelici Vostok I trajao je 108 minuta.

Pošto je obleteo planetu, modul je sleteo u Saratovskoj oblasti.

Na visini od nekoliko kilometara, Gagarin se katapultirao i meko se prizemio padobranom nedaleko od aparata za sletanje.
Gagarin je 14. aprila 1961. godine dobio zvanje Heroja Sovjetskog Saveza.

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko učestvovaće danas na manifestacijama u Moskvi povodom Dana kosmonautike, prenosi TASS.

Dvojica lidera ce sumirati rezultate najnovije misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u kojoj je učestvovao ruski kosmonaut Oleg Novicki i beloruska kosmonautkinja Marina Vasilevska, koji su se 6. aprila vratili sa ISS. Vasilevska je prva kosmonautkinja iz Belorusije.

Na ISS je ostala posada koju čine ruski kosmonauti Oleg Kononenko, Nikolaj Čub i Aleksandar Grebenkin, kao i američki astronauti Metju Dominik, Majkl Barat, Džinet Eps i Trejsi Dajson.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

58 min

Podeli: