Srpski astronom o novoj planeti: "Prenaglašeno da je zemljolika" VIDEO

Naučnici su pronašli novu planetu - Proksima d, u našem najbližem susednom planetarnom sistemu, udaljena od nas oko četiri svetlosne godine.

Život

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 14.02.2022.

16:04

Srpski astronom o novoj planeti:
Foto: Printskrin/TV Prva

Kako se nova planeta razlikuje od prethodno pronađene, pod imenom Proksima b, koja je otkrivena 2016. godine, za TV Prva objašnjava astronom Branko Simonović.

"Obe planete, uz još jednu, pripadaju zvezdi Proksima Kentauri, koja je deo još složenijeg sistema Alfa Kentauri, odnosno Toliman. To je dvojna zvezda - a i b komponente se nalaze na južnoj nebeskoj hemisferi, a ova je od njih veoma udaljena".

Nova planeta: Veličine Marsa, slična Merkuru, a godina traje 8 sati

On kaže da je c komponenta matična zvezda za ove četiri planete.

"Potvrđeno je postojanje Proksima d planete pre izvesnog vremena što je izazvalo pažnju stranih medija koji su joj dali prenaglašene crte poput toga da je zemljolika planeta. Međutim, ona spada u grupu crvenih patuljaka koje su veoma nestabilne, imaju sposobnost da eruptivno deluju što je sa stanovišta života, nepovoljno. Dakle, resetuje svaki nastanak života", kaže Simonović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: