- Nauka -

Ipak ništa od života na Marsu do 2027. godine?

Živećemo na Marsu do 2027. godine. To je pre tri godine u intervjuu za Si-En-En istakao direktor kompanije "Mars one". Ali izgleda da od tog rijaliti programa neće biti ništa. Prošlog meseca doneta je odluka o bankrotu projekta.

Izvor: B92
Podeli

Međutim, hoće li kompanija prebroditi finansijske probleme i koliko košta i traje put na Mars, na TV Prva o svemu ovome govorio je astronom Jovan Aleksić, iz Društva astronoma Srbije.

"Na Marsu su daleko gori uslovi nego ovde kod nas, nego na koje smo navikli na Zemlji. Ali postoje ideje da se tamo naprave komforniji uslovi za život. U opticaju su dve ideje, jedna je realnija, verujemo da će biti izvodljiva, a druga je u domenu naučne fantastike. Realnije je da se naprave neke kapsule, habitati, naseobine, u potpunosti zatvoreni ekosistemi sa kompletnom cirkulacijom vode, dakle jedan zatvoren sistem”, rekao je Aleksić.

On je podsetio da se za put na Mars prijavilo 4.000 kandidata, sa idejom da se izabere njih dvadseest četvoro koji bi otputovali i započeli život na Crvenoj planeti.

Koliko je Mars sličan sa Zemljom ili su nepremostive razlike između dve planete saznajte u video-materijalu:

strana 1 od 15 idi na stranu