- Nauka -

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom četiri dana diskutovaće rezultate 80 istraživačkih projekata iz 19 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

Ambasador Šib je naglasio da u Nemačkoj ne postoji centar poput Petnice.

"Postoje slične institucije, ali ne ovoliko velike i razvijene. Drago mi je da ovde vidim i učesnike iz ostalih zemalja Regiona. Važno je da se mladi ljudi koji vole nauku povezuju bez obzira na države iz kojih dolaze. Njih treba da povezuje samo njihovo interesovanje. Biće mi zadovoljstvo da ponovo dođem i razgovaram sa polaznicima. Čestitam svim učesnicima Konferencije", kazao je Ssib.

Pored učesnika iz Srbije ova Konferencija ima i regionalni karakter, pa će svoje rezultate predstaviti i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Ovo će biti prilika da se mladi upoznaju, razmenjuju iskustva i stečena znanja, i osmišljavaju planove za buduća istraživanja.

Svi učesnici će imati mogućnost da o svojim istraživanjima razgovaraju sa naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta.

Poruku učesnicima Konferencije je poslala i Tatjana Matić, državna sekretarka zadužena za informaciono društvo.

"Vaša spremnost da svoje vreme, talenat i znanje uložite u nauku, u najsvetliju civilizacijsku tekovinu, zaslužuje ogromno poštovanje. Istraživačka stanica Petnica je svakako pravo mesto za vaše prve korake u nauci, i to nauci koja je savremena, koja prati i anticipira svetske trendove u naučnim istraživanjima" kazala je Matić.

Ona je ocenila da Petnica služi za ugled Srbiji.

"Njeni rukovodioci i predavači i saradnici, kao i polaznici, predstavljaju najveće potencijale naše zemlje. Slavu nauke pronose i otvaranjem vrata za mlade iz drugih zemalja podstičući regionalnu i međunarodnu saradnju. Zato ovom prilikom posebno pozdravljam mlade talente i goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne gore, kao i sve đake i predavače iz Srbije", kazala je Matić.

Direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić kazao je da jako važno što se institucija koju vodi prepoznaje kao važna obrazovna institucija na mapi Evrope.

Naročito kada je prepoznaju najvažnije organizacije i institucije koje se bave naukom, obrazovanjem i talentima. Na nama je da nastavimo da razvijamo naše programe kako bismo bili u skladu sa razvojem nauke na svetskom nivou", rekao je Majić.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu