- Nauka -

Država nema para za nauku?

Oxford University Press, jedan od najvećih svetskih izdavača naučnih knjiga, stručne literature, zbornika radova i naučnih časopisa, obustavlja pristup časopisima za mrežu naučnih institucija u Srbiji, zbog neplaćanja pretplate.

N. B.
Podeli

Najveći broj izdavača je i nakon isteka godišje pretplate, na osnovu dugogodišnjih korektnih odnosa produžio elektronski pristup svojim časopisima za dodatna tri meseca. Međutim država još uvek nije platila ove pretplate, pa će mnogi izdavači postepeno ukidati pristupe. Od početka aprila to je učinio i Oxford University Press.

„Pored značajnih napora koje smo uložili u pregovorima, kako sa izdavačima, tako i sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ugovor za ovogodišnju realizaciju KoBSON programa nije potpisan.“, kažu u Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku (KoBSON), preko kojeg idu nabavke elektronskih izdanja naučnih časopisa i literature.

Važno je znati da se naukom u 21. veku ne može baviti bez praćenja časopisa u kojima se objavljuju najnovija naučna dostignuća. Pored naučne opreme, i dobrih naučnika, veoma je važno imati uvid u rezultate drugih.

Srbija je u nekoliko strateških dokumenata prethodnih deset godina definisala značaj razvoja nauke i bavljenje njom za razvoj celokupnog društva.

Da li se sada odustalo od toga ostaje da vidimo.

Nauka

Petnici ekološko priznanje

Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, Istraživačka stanica Petnica je nagrađena Velikom poveljom „Zelena planeta“ za doprinos promociji zaštite životne sredine u prethodnih 30 godina postojanja i rada.

Nauka utorak 23.04. 23:45 Komentara: 0

Šezdest godina od otkrića DNK

U četvrtak 25. aprila navršiće se tačno 60 godina od kada su Frensis Krik i Džejms Votson prvi put u jednoj studiji opisali strukturu dezoksiribonukleinske kiseline - DNK

Nauka ponedeljak 22.04. 16:29 Komentara: 1

"Vinča" obeležava 65 godina

Najveći institut u Srbiji po raznovrsnosti oblasti kojima se bavi i broju zaposlenih, Institut za nuklearne nauke "Vinča" obeležiće danas 65 godina rada, na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Nauka ponedeljak 22.04. 09:31 Komentara: 4

Postoji li gen za nacionalnost?

Nakon izuzetne posećenosti tribina o produženju života, CERN-u, tamnoj strani svemira i prolasku komete pored Zemlje, večeras će u Studentskom kulturnom centru biti organizovana tribina na temu „Da li geni imaju nacionalnost?“.

Nauka petak 19.04. 11:58 Komentara: 25
strana 1 od 5 idi na stranu