Da li su vlasnici mačaka otporniji na koronavirus?

"Vlasnici mačaka imaju manju šansu da se zaraze od kovida 19". Tu hipotezu iznela je doktorka iz Španije na osnovu malog uzorka pacijenata. Međutim, još nije sprovedeno istraživanje.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

18:32

Da li su vlasnici mačaka otporniji na koronavirus?
Foto: depositphotos/Lilun_Li

Da li su vlasnici pasa i mačaka otporniji na koronavirus?

"Zaražena osoba koja je došla u goste u kuću u kojoj živi i mačka gotovo nikoga nije zarazila", tvrdi i međunarodno priznati virusolog Ana Gligić.

Mačke imaju poseban oblik koronavirusa koji ne može da zarazi ljude. Svakodnevni kontakt sa njima može dovesti do stvaranja antitetla kod čoveka koji mogu uništiti I ljudski koronavirus. To se naziva unakrsna reakcija, jer antitetla jednog virusa uništavaju drugi slučan, tako bar tvrdi doktorka iz Madrida.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije upoznat sa time, ali je siguran da bi ljubitelji životinja voleli da im kućni ljubimci pomažu u lečenju.

"Ja ne vidim način da se to ikako povezuje, možda neko ima objašnjenje, ali ja ga nemam uopšte. Organizam životinje je organizam životinje, organizam čoveka je organizam čoveka", objasnio je Kon.

Društveni značaj kućnih ljubimaca je poznat. Međutim, kako tvrde stručnjaci, još nije dokazan i zdravstveni uticaj ljubimaca na povećanje imuniteta.

"Životinje, kao i ljudi, imaju bakterije, parazite i mislim da oni egzistiraju u jendoj sredini gde je moguće da dolaze do nekog razvoja kod ljudi koji su u neposrednom kontaktu sa životinjama", rekao je dr Dragan Vesić, iz veterinarske ambulanta "Sveti Vrači".

"Jedna grupa naučnika smatra da neposredni kontakti sa psima i mačkama potenciraju, odnosno provociraju sintezu antitela prema virusima i da je poželjno imati takvog ljubimca. Ima drugih naučnika koji smatraju, baš naprotiv, da mačke predstavlju opasnost za vlasnike. Za to nema dokaza", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: