- Ljubimac -

Bizarno: Usmrtili pa kremirali zdravog psa, jer tako nalaže američki zakon

Prelepa, zdrava mešanka ši-cua kremirana je zbog zakona koji to dozvoljava.

Izvor: B92
Podeli
Foto: epa.eu/Toms Kalnins
Foto: epa.eu/Toms Kalnins

Bizarna odluka veterinara i vlasti koji su dozvolili da se usmrti zdrav pas, samo da bi se prema želji vlasnice koja je preminula pokopao s njom, uznemirila je brojne građane. Međutim, tom odlukom zakon u američkoj državi Virdžiniji nije prekršen.

Brojni građani započeli su žustru debatu oko toga sme li se usmrtiti zdrava životinja, zdravi kućni ljubimac da bi se onda pokopao s preminulim vlasnikom po njegovoj želji, piše Gardijan (Guardian), a prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Upravo se to dogodilo Emi, mešanki ši-cua, koja je eutanazirana i kremirana po želji vlasnice. Pas je usmrćen uprkos naporima radnika skloništa za životinje koji su nedeljama pokušavali da odgovore ženinog advokata od ideje da taj deo testamenta sprovede u delo.

Emu su odveli kod veterinara, usmrtili je i kremirali u Ričmondu, u Virdžiniji. Njen pepeo su, zatim, predali advokatu radi sahranjivanja.

"Više puta smo im napomenuli da mogu da predaju psa, jer se radi o zdravom psu koji bi vrlo lako našao dom“, rekla je Keri Džons, upravnica skloništa za životinje "Česterfild".

U Virdžiniji je na snazi zakon prema kojem se kućni ljubimac smatra privatnim vlasništvom, odnosno imovinom, pa veterinari u ovakvim slučajevima smeju da obave eutanaziju. Takođe, mnoga groblja imaju opciju pokopavanja vlasnika s kućnim ljubimcima, pa se ovo pokazalo kao etička, a ne zakonska debata. Dr Keni Lukas, veterinar na drugoj klinici, rekao je da on ne bi izvršio ovakvu eutanaziju.

"Kad god se nađem u situaciji koja zahteva eutanaziju, to je strašno emotivna situacija. Uprkos raspravama o tome koliko je to etično, položili smo zakletvu da ćemo uraditi sve da životinja preživi. Međutim, to nosimo sa sobom. U profesionalnom smislu, to je strašno opterećenje“, obrazložio je.

strana 1 od 25 idi na stranu