Aktuelno 17

29.05.2024.

16:36

Čovek za porodicu pripremio medveđe meso: Njih šestoro se zarazilo, troje završilo u bolnici

Rođaci iz cele Amerike došli su na porodično okupljanje u Južnoj Dakoti, u leto 2022. godine, da se druže, jedu, piju i zabave.

Izvor: 24sata.hr/b92

Čovek za porodicu pripremio medveđe meso: Njih šestoro se zarazilo, troje završilo u bolnici
Shutterstock/Erik Mandre

Podeli:

Jedan član porodice je lovac i doneo je nešto mesa od crnog medveda kojeg je lovio u severnom Saskačevanu u maju 2022. On je rekao da je njegov prodavac lovačke opreme preporučio zamrzavanje mesa kako bi se ubili potencijalni paraziti. Meso je bilo zamrznuto 45 dana pre nego što je odmrznuto, a ukućani su ga ispekli sa povrćem i poslužili kao ćevap.

Smrzavanje može da ubije neke parazite koji se obično nalaze u crnim medvedima, ali prema Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, neke vrste parazita su otporne na smrzavanje. Medvedi i druge divlje životinje, uključujući divlje svinje, vukove i veverice, često mogu da obole od trihineloze, ozbiljne bolesti koju izazivaju parazitski okrugli crvi iz roda Trichinella, ali često izgledaju savršeno zdravi. Prilikom klanja teško je prepoznati da li je meso zaraženo jer ima malo znakova parazita.

Mnogi stručnjaci za divlje životinje kažu lovcima na medvede da smatraju da je svo meso medveda kontaminirano, a CDC preporučuje temeljno kuvanje mesa na unutrašnjoj temperaturi od najmanje 75°C kako bi se ubili paraziti. Pušenje, soljenje, sušenje i pečenje u rerni ne ubijaju ih uvek, kažu stručnjaci.

Meso je u početku servirano 'rare' (krvavo, sirovo), ali to nije bila početna ideja, piše CDC. Kažu da je bilo "teško vizuelno odrediti stepen pečenja" jer je meso bilo tamne boje. Nakon što su neki članovi porodice primetili da je meso nedovoljno pečeno, vratili su ga na roštilj pre nego što je ponovo servirano.

Problemi su počeli tek nakon što su se svi vratili svojim kućama.

Prvi pacijent je bio 29-godišnji muškarac koji je morao da bude hospitalizovan dva puta u periodu od tri nedelje. Prijavio je simptome jakog bola u mišićima i groznice, a oči su mu bile otečene. Krvni testovi su pokazali da ima eozinofiliju, stanje koje uključuje previše eozinofila u telu, što je signal lekarima da osoba možda ima alergije, rak ili parazite.

Tek posle njegovog drugog odlaska u bolnicu lekari su ustanovili da je jeo medveđe meso i posumnjali da ima trihinelozu. Ubrzo su testovi potvrdili da je tako, a testovi su preporučeni i za ostale članove porodice.

Trihineloza može biti blaga ili teška infekcija, a simptomi mogu zavisiti od toga gde larve migriraju u telu. Blage infekcije možda nemaju vidljive simptome, prema CDC-u. Ako se parazit preseli u gastrointestinalni trakt, može izazvati bol u stomaku, dijareju ili povraćanje. U mišićima može izazvati groznicu, osip, konjuktivitis i oticanje lica. Povremeno se mogu javiti simptomi opasni po život, uključujući probleme sa srcem, probleme sa centralnim nervnim sistemom i probleme sa disanjem.

Među osam članova porodice koje su lekari pregledali, šestoro je imalo simptome u skladu sa trihinelozom. Četvoro je jelo medveđe meso i povrće, dok su druga dvojica jela samo povrće kuvano sa mesom. Tri člana porodice završila su u bolnici. Tretman je bio usmeren na trihinelozu albendazolom, antiparazitskim lekom. Oni koji nisu bili hospitalizovani dobijali su samo pomoćnu negu jer su se njihovi simptomi povukli pre nego što im je dijagnostikovana infekcija. Svi su se od tada oporavili.

Tokom istrage, laboratorije CDC-a su dobile uzorke smrznutog mesa medveda i pronašle larve trihinele, a lovcu je savetovano da baci preostalo meso.

CDC je takođe obavestio Agenciju za javno zdravlje Kanade o epidemiji jer je medved došao iz te zemlje. CDC kaže da je važno da meso divljači - posebno divljači ulovljene u severnim geografskim širinama - bude temeljno kuvano.

Pošto meso zaraženo trihinelom može da kontaminira drugu hranu, sirovo meso treba čuvati i pripremati odvojeno od ostalih namirnica. CDC takođe preporučuje da vladine agencije i privatne grupe koje organizuju ili nadgledaju lov treba da edukuju lovce o ovim rizicima i kako da se zaštite.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: