- Od tebe počinje -

Ružičić: Želimo da se mame osećaju dobro i kažu "bravo za sve što si postigla"

Centar za mame planira da pokrene besplatan sos telefonski broj psihološke podrške mamama, u okviru projekta "Mama, kako si?".

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Projekat Centra za mame dobiće od kompanije A1 Srbija novčanu pomoć u iznosu od pet, tri ili dva miliona dinara, na osnovu podrške građana koji do 24. maja imaju priliku da podrže inicijativu "Mama, kako si?", tako što će glasati za njihov projekat na sajtu svetkakavzelis.rs.

"Projektom želimo da upitamo mame kako su, ali i da im pružimo konkretnu pomoć, želimo da se osećaju bolje. Ovo će biti broj za mama-teme, nećemo deliti pedijatrijske savete o tome šta treba raditi sa detetom, već ovim želimo da postignemo da se mame osećaju dobro", kaže za Tv Prva Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Njihova incijativa "Mama, kako si?" nije nova ideja već, već samo unapređenje onoga što, kako kaže Ružičić, rade već godinama - podržavaju mame.

"O ovome sanjamo već godinama. Psihološka podrška košta, nije dostupna svim majkama, a i nemaju svi svest o tome. Mi šaljemo poruku da je mentalno zdravlje jako bitno, naročito u društvu gde se od majki očekuje da umeju i mogu sve", ističe Ružičić.

Međutim, nije tako, majčinstvo je izazovno i teško, a pritisak javnosti je toliki da je mamama zaista potrebna dodatna podrška. Takođe, pandemija je dodatno pogoršala situaciju.

"Početkom marta objavili smo istraživanje o tome kako se mame nose tokom korone i podaci pokazuju da preko 70% njih jednom ili više nedeljno oseća kao da će 'pući'. Međutim, nije nam bila potrebna pandemija da bismo to videli, ona je situaciju samo ogolila. Pre toga, jedino što je bilo drugačije jeste da su mame mogle da nađu način da neguju sebe, a sada smo ušli u mašinu gde se vrtimo i ništa ne stižemo", ističe Ružičić.

Ona dodaje da je ova inicijativa izuzetno važna jer podiže svest o mentalnom zdravlju.

"Imamo priliku da mamama ponudimo besplatnu psihološku pomoć, ali je važno i da osvestimo društvo da od njih ne očekuje nemoguće, jer se time stvara pritisak koji ne može biti zdrav. Na kraju, važno je i da same sebe uvažimo, i kažemo: bravo carice, za sve ono što si postigla", zaključuje Ružičić.

Njeno gostovanje u emisiji Jutro i priču o tome kako je korona uticala na obaveze porodice, pogledajte u video-prilog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu