Stručnjak za reproduktivnu medicinu o uticaju vakcine na trudnoću

Stručnjak za reproduktivnu medicinu Milan Milenković izjavio je da je do sada prikupljeno dovoljno podataka koji pokazuju da vakcina protiv koronavirusa nije štetna za trudnoću, niti utiče na plod i razvoj trudnoće.

Zdravlje

Izvor: Beta, Danas

Petak, 15.10.2021.

08:00

Stručnjak za reproduktivnu medicinu o uticaju vakcine na trudnoću
Foto: Shutterstock/ Syda Productions

"Ne postoji čak ni hipoteza da vakcina na bio koji način može da dovede do malforamcija ploda. Vakcine protiv kovida nemaju u sebi živi virus", rekao je Milenković za Danas.

Milenković je rekao da je studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, koja je analizirala 35.000 trudnica, pokazala da vakcinisane žene nemaju povišenu stopu komplikacija u trudnoći u odnosu na nevakcinisane trudnice.

U Stručno metodološkom uputstvu koje prati imunizaciju u Srbiji navodi se i preporuka, zasnovana na stavu Evropskog udruženja za humanu reprodukciju, da žene koje žele da ostanu u drugom stanju (bilo prirodnim putem, bilo vantelesnom oplodnjom), sačekaju najmanje dva meseca nakon primanja druge doze sa trudnoćom.

Doktor Milenković navodi međutim da se radi o preporuci koja više nije aktuelna i da “ne postoji nijedan razlog da se čeka sa trudnoćom posle vakcinacije, sem psihološkog”.

Doktor Milenković kaže da najveći broj trudnica koji oboli od kovida 19 ili nema ili ima blage simptome, da 15 odsto razvija srednji oblik a pet težak vid bolesti.

"Tih pet odsto koji razviju težak oblik imaju veći rizik za komplikacije nego pacijenti koji nisu u trudnoći", dodaje on.

Preporuka stručnih organizacija iz sveta, uključujući i Kraljevski koledž akušera i ginekologa je da trudnice prime vakcinu protiv kovida 19 pre poslednjeg trimestra, jer je ovo period trudnoće kada se povećava rizik od teškog oblika kovida 19.

Kovid 19 među trudnicama povezan je sa većim rizikom od prevremenog porođaja, kao i od razvoja preeklampsije i neophodnosti hitnog carskog reza, takođe navodi Kraljevski koledž. Saznajte i:

"Trudnice i porodilje su najugroženije u ovom talasu" VIDEO

Tiodorović: Vakcina se preporučuje trudnicama i deci uz odobrenje lekara

"Većina zaraženih trudnica su nevakcinisane" VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: