Naučnici imaju čvrst stav: "U budućnosti ćemo morati ozbiljno da smanjimo upotrebu antibiotika"

Antibiotici se koriste za lečenje bakterijskih infekcija i vrlo su dobri u tome, uprkos rastućem problemu bakterija otpornih na antibiotike i toleranciji na ove jake lekove. U međuvremenu, kovid 19 je virusna infekcija koju uzrokuje virus SARS-CoV-2. Pa zašto se onda kovid 19 često leči antibioticima?

Izvor: Tehnology.org
Podeli
Foto:Depositphotos/Kalinovsky
Foto:Depositphotos/Kalinovsky

Jedan od najvećih izazova savremene medicine su bakterije otporne na antibiotike. Ove superbube su evoluirale da budu otporne na naše antibiotike. Zbog toga naučnici širom sveta traže nova inovativna rešenja za lečenje bakterijskih infekcija bez antibiotika.

Naučnici veruju da je prekomerna upotreba značajno doprinela širenju rezistencije na antibiotike. A sada se nepotrebna upotreba antibiotika često primećuje i kod lečenja koronavirusa.

Rusija registrovala lek za upalu pluća izazvanu kovidom 19

Otkrili su da je 85 odsto pacijenata sa kovidom u Velikoj Britaniji dobilo jedan ili više antibiotika tokom boravka u bolnici, jer su lekari sumnjali na bakretijske infekcije. Ključna reč ovde je "sumnjiv", što naučnike navodi da veliki deo upotrebe antibiotika u slučajevima kovida nije bio potreban.

Najveća upotreba antibiotika kod lečenja ove infekcije bila je u odelenjima za intenzivnu negu, ali više od trećine pacijenata je koristilo antibiotike i pre nego što su bili hospitalizovani.

Studija potvrdila: Aspirin ne pomaže obolelima od korone

I evo u čemu je stvar, bakterijske infekcije među ljudima sa koronavirusom su bile neuobičajene. Neki ljudi su se zarazili ovim infekcijama, obično više od 48 sati nakon prijema. Dalje, primetili su da pacijenti sa koronom dobijaju antibiotike širokog spektra, što je protivno preporukama da upotreba antibiotika treba da bude prilično konzervativna i bezbedna.

To je delimično zbog toga što su bolnice bile izuzetno pretrpane i odluke su morale brzo da se donose. U nekim slučajevima to je značilo da je upotreba antibiotika pre potvrđivanja bakterijskih infekcija bila neka vrsta predostrožnosti.

Bakterijske infekcije su zapravo neobične komplikacije kovida 19.

Dr Klark Rasel, jedan od autora studije, rekao je: "Ovaj rad identifikuje koje bakterije imaju tendenciju da uzrokuju ove infekcije kada se pojave, pomažući kliničarima da se bolje informišu o najboljim antibioticima za davanje ljudima kada je to potrebno. Naši nalazi dodaju granularnost našem razumevanju kako su antimikrobni lekovi korišćeni u lečenju pacijenata sa kovidom 19 i kako se antimikrobna upotreba može optimizovati".

Uzimanje vitamina D vas neće zaštititi od kovida

U budućnosti ćemo morati ozbiljno da smanjimo upotrebu antibiotika. Bakterijske infekcije sa koje su se rešavale korišćenjem antibiotika sada postaju opasnije. Ako želimo da zadržimo efikasnost ovih lekova u slučajevima kada su stvarno potrebni, moramo da ograničimo njihovu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu