Kovid 19 smanjio natalitet u svetu

Pandemija koronavirusa uticala je na pad nataliteta u svetu, pokazala je studija austrijskog demografa Tomasa Sobotke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Shutterstock/O.PASH
Foto:Shutterstock/O.PASH

Pročitajte još:

Život majke tokom pandemije koronavirusa u Srbiji: Osećam kao da ću pući, kao da sam stalno u raskoraku između želja i mogućnosti

Korona virus,deca i Brazil: Dok pandemija besni, stotine beba i male dece umire

Pandemija koronavirusa smanjila je natalitet širom sveta, pokazala je studija austrijskog demografa. Studija Tomasa Sobotke, demografa Akademije nauka Austrije, pokazuje da ni u jednoj zemlji sveta, koja je obuhvaćena istraživanjem - 15 članica EU, Švajcarska, SAD, Rusija, Južna Koreja, Tajvan, Norveška i Ukrajina - devet meseci posle početka pandemije nije došlo do povećanja nataliteta.

Štaviše, vidljiv je i jasan pad nataliteta, koji u Španiji, na primer, iznosi 20 odsto. Najveći pad nataliteta zabeležen je u državama u kojima je prvi talas pandemije izazvao visoke stope infekcije i veliki broj smrtnih slučajeva, kao što su Španija i Italija. U Italiji je natalitet opao za osam odsto.

Upadljiva je i situacija u Mađarskoj, gde je došlo do rasta broja rođenja dece do devetog meseca posle početka pandemije, a u novembru je broj stagnirao, da bi u decembru pao za osam odsto, a u januaru za 10 procenata.

U Austriji je natalitet opao za 5,5 odsto, što odgovara prosečnom trendu svih analiziranih država. U Danskoj, Finskoj i Norveškoj natalitet je ostao stabilan.

Sobotka ocenjuje da uzrok pada nataliteta treba tražiti i u ekonomskim, ali i zdravstvenim razlozima, jer žene strahuju da ostanu u drugom stanju u vreme pandemije. Kako prenosi Tanjug, Sobotka smatra da će pandemija kovid 19 imati posledice i pošto bude prošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu