Deca u bolnici zbog kovida: Da li su i dalje dobro zaštićena od virusa?

Jedanaestoro dece nalazi se u KBC zbog koronavirusa, a dr Milanko Šekler rekao je da ga to brine samo na ljudskom nivou, ne na virusološkom.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Virusolog i mikrobiolog izjavio je da su deca zaštićena, ali da pojedina mogu da razviju težu kliničku sliku, ali da su to "izuzeci koji potvrđuju pravilo".

"Ne treba da zaboravimo da sem količine virusa koje uneste u organizam postoje i genetske predispozicije, to su indivuidualne osobine na koje ne možemo da utičemo. Postoje ljudi koji su otporniji", rekao je Šekler za "TV Prva".

"U jednom trenutku moraćemo da vakcinišemo decu"

Dodao je da je u slučaju bebe iz Kragujevca kasno otkriveno da je majka infiirana virusom, pa je beba bila nezaštićena i zarazila se na porođaju.

"Slučajno je otkriveno da je majka zaražena, inficirala se kasno u trudnoći, beba je bila nezaštićena, osetljiva na virus", rekao je on.

Šekler je dodao da ne zna da li je brazilski soj stigao Srbiju, ali da i jeste, da nema razloga za paniku.

Ističe da postoje mutacije koje nisu bitne, a ima i onih koji su zabrinjavajuće, ali da smatra da mutacije koje su zabeležene u svetu nisu alarmantne.

"Britanski soj ne izaziva goru kliničku sliku nego je samo lakše prenosiv", navodi on i dodaje da će virus uvek da mutira i da se menja, jer se on prilagođava nama i mi njemu.

"Virusu je cilj da postane uobičajena prehlada", kaže Šekler.

Istakao je da nije tačno da eksperimentišu sa vakcinama na nama, jer je kineska vakcina testirana na šest različitih životinja pre nego što je puštena u široku upotrebu.

O efikasnosti vakcine, i drugim temama, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu