"Antitela nakon preležane bolesti mogu da nas štite koliko i vakcina"

Antitela koja nastanu kod onih koji su preležali kovid 19 nakon srednje i teške kliničke slike su na sličnom nivou onih koja se steknu nakon imunizacije.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: shutterstock/angellodeco
Foto: shutterstock/angellodeco

Pročitajte još:

Tri nova soja od prošle godine haraju svetom, od toga dva još od letos

Šta tačno znači kada kažu da je vakcina efikasna 72,51 odsto?

Ovako je dr Marija Gnjatović, istraživač, saradnica Instituta za primenu nuklearne energije INEP, objasnila za B92.net da sa preležanim Sars-CoV-2 virusom ipak imamo trajniju zaštitu nego što se prvobitno mislilo. Rezultate dobijene na Institutu potvrđuje nedavna studija objavljena u časopisu Science, koja kaže da imunitet može da traje čak osam meseci. Neki naučnici napominju da ovaj prirodni imunitet može da traje godinama nakon preležane bolesti.

"Apsolutno se slažem da imunitet stečen nakon korone može dugo da traje. Kod srednje i teško obolelih pacijenata antitela mogu da traju i duže od godinu dana, dok kod lakše preležanih oblika bolesti, ona nestanu za nekoliko meseci, odnosno traju do 6 meseci", rekla je doktorka Gnjatović.

Međutim, neka istraživanja su pokazala da imunitet može da traje duže i ako je pacijent imao blaži oblik bolesti.

Kako god, bitno je da prve studije koje su pokazivale da imunitet traje najmanje tri meseca više "ne piju vodu".

To što telo može dugo da se "seća" da je bilo inficirano koronom i da kada se ponovo sretne sa virusom, memorijske B ćelije brzo proizvedu imunski odgovor, nije razlog da se, kako smatraju stručnjaci, oni koji su preležali virus ne vakcinišu.

Foto: Printskrin/ Prva
Foto: Printskrin/ Prva

Imunitet nakon vakcine

Naučnici još ne znaju koliko traje zaštita posle vakcine protiv koronavirusa, odnosno na koliko ćemo morati da dobijamo revakcine, posebno sada kada su se pojavile brojne mutacije. Poznato je, međutim, to da se kod većine dostupnih vakcina pun imunitet postiže dve nedelje nakon revakcine.

"Tačnije, posle Fajzer/Biontekove vakcine već posle prve doze počnu da se stvaraju antitela, kao i kod sputnjika V, možda malo kasnije. Kod Sinofarma intenzivnije stvaranje počne posle revakcine, ali će ta antitela duže trajati. Kod Astrazeneke, pošto je mehanizam delovanja vakcine zasnivan na DNK, odnosno u pitanju je vektorska vakcina, kao i ruska, onda jednako brzo počne stvaranje posle prve doze. Obe vakcine daju jak imunološki odgovor", navela je.

Ipak, dodaje naša sagvprnica, antitela ne treba proveravati dok ne prođe bar dve nedelje od revakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu