Univerzitet Oksford ispituje mogućnost mešanja doza različitih vakcina u slučaju nužde

U studiji koja će trajati 13 meseci naučnici će usporediti različite kombinacije prvih i dodatnih doza vakcina Astrazeneke i Biontek/Fajzera u intervalima od četiri i 12 nedelja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2021.

13:11

Univerzitet Oksford ispituje mogućnost mešanja doza različitih vakcina u slučaju nužde
Foto: shutterstock/Seven land

Univerzitet Oksford objavio je u četvrtak da će pokrenuti medicinsko istraživanje kombinovanja doza vakcine protiv kovida 19 različitih proizvođača, što će biti prvo takvo istraživanje.

Istraživanje će pokazati mogu li da se kombinuju različite doze Astrazeneke i Biontek/Fajzera, što bi bio odgovor na krizne situacije u kojima neke vakcine nema za drugu dozu, što bi omogućilo veću fleksibilnost u programima vakcinacije.

Zamenik glavnog britanskog zdravstvenog službenika Džonatan Van-Tam kazao je da će istraživanje pružiti bolji uvid u korišćenje vakcina protiv kovida 19.

S obzirom na neizbežne izazove vakcinacije velikog broja ljudi protiv kovida 19 i potencijalnih globalnih problema sa snabdevanjem, postoje neupitne prednosti raspolaganja podacima koji bi bili temelj fleksibilnijeg programa vakcinacije, rekao je Van-Tam.

Moguće je čak i da bi se kombinovanjem vakcine osnažio imuni odgovor stvaranjem većeg titra antitela koja traju duže, dodao je.

Istraživanja na vakcinama protiv virusa ebole pokazala su da kombinovanje vakcina poboljšava nivo zaštite od zaraze, piše BBC.

Studija koja će trajati 13 meseci uporediće različite kombinacije prvih i dodatnih doza vakcine Astrazeneke i Biontek/Fajzera u intervalima od četiri i 12 nedelja.
Foto: Tanjug/Nikola Anðiæ
Com-Cov studija obuhvatiće 800 dobrovoljaca starijih od 50 godina na području Engleske.

Pratiće se nuspojave, a analizama krvnih testova pratiće se koliko se snažan imuni odgovor razvija nakon kombinacija vakcina.

Britaniija, prva zapadna nacija koja je pokrenula vlastiti program vakcinacije, davala je vakcine u intervalima od 12 nedelja kako bi prvu dozu dobilo što više pojedinaca.

Profesor Metju Snejp sa Univerziteta Oksford nazvao je studiju "vrlo uzbudljivom" dodajući da će pružiti "informacije vitalne za vakcinaciju u Britaniji i svetu".

Ako studija pokaže pozitivne rezultate, britanski nezavisni medicinski regulator formalno bi procenio sigurnost i efikasnost bilo kog novog režima imunizacije pre odobrenja za primenu na ljudima. Nesuglasice između Velike Britanije i Evropske unije oko nabavke vakcina proključale su proteklih nedelja i Brisel je otpočeo ograničavanje izvoza vakcina u Severnu Irsku pre nego što je brzo od toga odustao.

U danima nakon toga članice EU i Evropska komisija nastavile su da kritikuju britansko-švedskog proizvođača Astrazeneku zbog usporavanja dostave vakcina, a dovedena je u pitanje i njegova efikasnost, posebno kod starijih osoba.

U sredu je objavljena studija koja je pokazala da vakcina Astrazeneke, razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oksford, značajno smanjuje transmisiju virusa i već pruža visok nivo zaštite nakon prve doze.

Astrazeneka i Univerzitet Oksford u sredu su objavili da bi vakcine protiv novih varijanti koronavirusa mogle biti gotove u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: