Ponovo pokrenuti VTO postupke: "Veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljstvo"

Shodno smanjenju broja zaraženih virusom kovid 19 kao i mnogobrojnim zahtevima parova sa teritorije Srbije da se procedure biomedicinski potpomognute oplodnje nastave Udruženje Šansa za roditeljstvo uputilo je zvaničan zahtev svim relevantnim institucijama za nastavak rada komisija za VTO kao i nastavak rada klinika za vantelesnu oplodnju iz plana mreže.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Wavebreakmedia
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Wavebreakmedia

Ovo udruženje u saopštenju navodi da se zahtev odnosi na procese koje je RFZO obustavio, a koji se finansiraju iz sredstava RFZO-a.

"Veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljstvo i vreme može biti ključan faktor. Odlaganje utiče kako na neka medicinska stanja, tako i na psihifizičko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnosti. Procedure vantelesne oplodnje su već jednom bile obustavljene, ovo je sada već drugo odlaganje (obustavljanje)", navodi se u saopštenju.

Udruženje Šansa za roditeljstvo podržavalo je, kako su naveli, do sada svaku odluku Ministarstva zdravlja, RFZO i Republičke stručne komisije u vezi sa odlaganjem i obustavljanjem procesa, ipak sada, kako je podvukla predsednica ovog udruženja Sandra Jovanović, "sada je vreme da se započne sa radom".

"Svakodnevno smo u komunikaciji s parovima koji pozivaju nacionalni besplatan broj za vantelesnu oplodnju 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju i smatramo da je ova borba s neplodnošću sama po sebi neizvesna i teška. Kada na to dodate i trenutnu situaciju sa koronom, zaista je teško. Ova odlaganja i obustavljanja donela su nesigurnost i dodatnu psihološku nestabilnost", naglasila je ona.

Žene koje su blizu starosne granice od 43 godine moraju, kako je istakla, da dobiju svoju šansu "jer nije njihova krivica i ovo obustavljanje".

"Dovoljno je krivice koja se oseća u samom lečenju", poručila je Jovanovićeva.

Najveći broj zemalja nastavio je sa izvođenjem postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje uprkos stalno prisutnoj opasnosti od zaražavanja virusom kovid 19 još u maju, ali uz obavezne mere opreza, dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu