Da li je BSG vakcina korisna protiv koronavirusa? VIDEO

Koronavirus u najvećem broju slučajeva napada pluća i izaziva njihovu upalu. Zašto je ta upala opasna i smrtonosna, zašto se u plućima stvara voda, i da li je BSG vakcina, koju smo primili kao deca, u ovom slučaju efikasna ili nije?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2020.

10:39

Da li je BSG vakcina korisna protiv koronavirusa? VIDEO
Foto: printscreen, Prva TV

"Od jutros 170 obolelih na Klinici za pulmologiju, samo 5 slobodnih mesta. Svi respiratori puni, 15 bolesnika na intenzivnoj nezi", rekla je za Jutro Prve TV dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Kako kaže, oni svakog dana dobijaju vrlo jasna uputstva od Ministarstva zdravlja i uprave Kliničkog centra, pa nema nikakvih poteškoća u finkcionisanju.

Postoji razlika između upale pluća koja je izazvana koronavirusom i one upale izazvane drugim infekcijama. Ključna stvar je, ipak, brzo napredovanje infekcije kod koronavirusa.

"Oštećuju se najosetljiviji delovi pluća. Bolesnici se pogoršavaju u roku od 24 h do 48 h", kaže Vučinićeva.

Na pitanje koliko je BSG vakcina efikasna u borbi protiv novog virusa, doktorka objašnjava da je svakako korisna, ali i da nije apsolutna prevencija.

"Činjenica je da BSG vakcine čak ne sprečava ni oboljevanje od tuberkuloze, već sprečava teške oblike tuberkuloze. Zemlje zapadne Evrope imale su BSG vakcinaciju u nekom posleratnom periodu, ali one generacije koje umiru su bile pokrivene BSG vakcinom. Ipak, to jeste neki pojačivač za imuni odgovor", smatra ona.

Još jedna važna odlika koronavirusa je to što ne može da se predvidi kako će napredovati.

"Bolest je potpuno nepredvidljivog toka. Zavisi u svakom slučaju od imunološke spremnosti i sposobnosti obolelog. Mi smo imali i ljude vrlo mladog godišta koji su završavali na respiratoru. Nema prediktivnih faktora koji će vam reći 'ovo će biti dobar ishod' ili 'ovo neće biti dobar ishod'", rekla je Vučinićeva.

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: