Najveći broj inficiranih registruje se u Beogradu: U nedelju besplatno testiranje na HIV

Svetski dan borbe protiv HIV/side ove godine se održava pod sloganom "Društvo doprinosi napretku", a zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u nedelju 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Krisdog/Depositphotos
Ilustracija/Foto: Krisdog/Depositphotos

Testiranje je predviđeno u periodu od 9 do 14 sati, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje, koji ističe značaj testiranja HIV statusa. Kako navode, osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i što pre započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/sidu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od side i umiranje. Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još ne zna da je inficirano. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi "90-90-90" - dijagnostikovati HIV kod 90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 90 odsto pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90 odsto lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status, navodi Gradski zavod za javno zdravlje i ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu