"Čak oko 80 odsto mladih majki pati od blage depresije"

Subotičanka koja je sebi oduzela život pre nekoliko dana, samo dva meseca nakon što se porodila biće sahranjena danas, a prema poslednjim, nepotvrđenim informacijama, ova mlada žena patila je od postporođajne depresije.

Izvor: B92, Bebac.com
Podeli
Foto: tiagoz/depositphotos
Foto: tiagoz/depositphotos

Naime, kako Blic piše, njeni najmiliji, prijatelji i poznanici zbog velike tragedije, u ogromnom su bolu, neverici i šoku zbog odluke i čina mlade žene, a prema svim dosadašnjim informacijama odluka S. B. (28) je posledica postporođajne depresije.

Nažalost, veliki broj žena posle porođaja se bori sa činjenicom da se mnogo toga, nakon dolaska deteta na svet, u njenom životu promenilo.

Iako se poslednjih godina o ovom problemu priča više nego ranije, i dalje postoji stigma onih žena koje odluče da o ovom problemi naglas progovore.

One koje to i učine, brzo saznaju da nisu jedine i same i da se mnogo žena upravo bori sa postporođajnom depresijom. Prema pisanju portala Bebac, čak oko 80 odsto majki se nalazi u blagoj depresiji.

Foto: stokkete/depositphotos
Foto: stokkete/depositphotos

Navode i da mlade majke mogu da imaju problem sa spavanjem, da budu plačljive i razdražljive. Savetuju i da čim se naspavaju, da će biti bolje.

Takvo stanje ne traje duže od dve nedelje nakon porođaja.

Šta je postopođajna depresija?

Porođaj dovodi do bujice moćnih emocija, od uzbuđenja i radosti, do straha i anksioznosti, a ovo mešanje raznih osećanja može da dovede do depresije.

Kod oko 10 odsto mama početni bezazleni simptomi se sve više pogoršavaju, što utiče na kvalitet svakodnevnog života. U tom slučaju treba se što pre obratiti stručnim osobama za pomoć, kako bi oporavak kraće trajao.

Ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do postporođajne depresije, koju su stručnjaci nazvali "bebi bluz". Najčešći razlozi su fizičke promene – zbog drastičnog pada estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlezde, zbog čega se osećate umorno i usporeno. Takođe, promene krvnog pritiska i imuniteta dovode do promena raspoloženja.

Emotivno ćete osećati kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom i bićete u dilemi da li uopšte možete da se starate o bebi.

Takođe, mnogi životni problemi mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom detetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice...

Za stručnu pomoć treba da se obratite ukoliko se psihički loše osećate duže od dve nedelje, a simptomi depresije su sve intenzivniji. Kada je u pitanju lečenje postporođajne depresije, nekad je dovoljan razgovor sa bliskom osobom, pomoć supruga ili rodbine oko bebe.

Foto: VitalikRadko/Depositphotos
Foto: VitalikRadko/Depositphotos

Međutim, u ozbiljnijim slučajevima, obavezan je razgovor sa stručnom osobom, psihologom.

Takođe, ukoliko lekar proceni da se radi o težem obliku depresije, potrebno je koristiti prepisane antidepresive. Što se pre suočite sa problemom i potražite pomoć stručnjaka, to je bolje za vas i bebu.

Najčešći simptomi postporođajne depresije su:

  • plačljivi ste i tužni
  • teško se koncentrišete
  • imate probleme sa spavanjem
  • imate smanjen ili pojačan apetit
  • anksioznosti ste
  • stalno menjate raspoloženja
  • povlačite se od prijatelja i rodbine
  • stalno imate osećaj krivice

Vrlo često, neke mame su u paničnom strahu da ne mogu da vode računa o bebi, ili da će je povrediti. Takođe stalno imaju negativne misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu