Seks umesto teretane: Da li redovna 'akcija' može da zameni trening?

Iluzija koju mnogi od nas i dalje imaju jeste ubeđenje da jedan seksualni odnos sagori isti broj kalorija kao duža šetnja ili trening. Žao nam je što ćemo vas razočarati, jer to nije istina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Dakle, na seks ne možete računati kao na trening od kog može da se smrša.

Jedna studija, objavljena u časopisu Plus van, koja je ispitivala vezu između vežbanja i kalorija, otkrila je da u proseku muškarci sagorevaju 100 kalorija tokom seksualnog odnosa, a računali su da prosečan odnos traje 25 minuta. Po drugoj studiji prosečan seks traje šest minuta i muškarac star oko 30 godina potroši samo 30 kalorija, što je za 14 više od onih koje troši dok sedi u fotelji.

Žene tokom pola sata odnosa u proseku potroše oko 69 kalorija.

Istraživači su procenili da muškarci potroše oko 4,2 kalorije po minuti tokom seksa, dok žene sagorevaju 3,1 kaloriju.

Zato ako se umislili da vam redovan seks zamenjuje trening, razmislite ponovo.

Poređenja radi, trčanjem na traci žene za pola sata sagorevaju oko 213 kalorija, a muškarci oko 276 (u zavisnosti od brzine). Većina ljudi treba da poveća puls na 120 da bi zaista počeli da sagorevaju kalorije.

Aktivnost manjeg intenziteta poput seksa će sagorevati više kalorija iz masnoće, što je dobro, ali nažalost ukupan broj potrošenih kalorija je ipak manji.

Vesti

Besplatno testiranje na HIV u subotu u Beogradu

Svetski dаn borbe protiv HIV/side obeležava se u subotu, 1. decembra pod sloganom "Sаznаj svoj stаtus" i svi građani će tog dana moći besplаtno dа se sаvetuju i testirаju nа vrius HIV u Grаdskom zаvodu zа jаvno zdrаvlje Beogrаd. Testirаnje će se vršiti nа IV sprаtu u periodu od 8 do 13 čаsovа.

Vesti četvrtak 29.11. 16:15 Komentara: 1
strana 1 od 49 idi na stranu