Bolest je "zapisana" na licu: Šta možemo odmah da uočimo?

Bolest je “zapisana“ na licu, a posledice se mogu videti samo nekoliko sati nakon nastanka određene infekcije u organizmu, rezultati su švedske studije.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

I ne govorimo o uobičajenim simptomima, kao što su kašljanje i kijanje, već o neizbrisivim znacima na licu koji ukazuju da bolest počinje.

Bolesne odaju zajednički simptomi koji se oslikavaju na licu, kao što su bleda koža, otečeno lice, crvenilo u očima, otečeni kapci, ispucale usne i konstantan osećaj umora.

Često nam ne treba više od običnog pogleda kako bismo uočili da je neko bolestan. Upravo taj mehanizam pomaže ljudima da izbegnu kontakt sa infekcijom. To je dokazala i studija Univerziteta u Stokholmu, koja je testirala 16 ljudi - jedna polovina je bila zaražena infekcijom, a druga placebom.

Nekoliko sati kasnije naučnici su fotografisali učesnike studije i nezavisnoj grupi ispitanika prikazali slike 62 ljudi. Njihov zadatak je bio da za pet sekundi ocene lica ovih ljudi.

Utvrđeno je da su učesnici studije mogli da identifikuju 81 odsto pacijenata samo na osnovu slike, dok je identifikacija zdravih osoba bila još preciznija. Ispostavilo se da su dve glavne karakteristike na bolesnim licima bile – bleda koža i otečeni kapci.

Vesti

Cink - mineral zlata vredan

Potreban za imunološki sistem organizma, izgradnju proteina i pokretanje enzima, cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj i polno sazrevanje.

Vesti subota 23.06. 21:40 Komentara: 0
strana 1 od 2095 idi na stranu