Dokazan efekat "čarobnih" pečurki

Mnoge osobe koje su imale priliku da probaju samo jednu dozu psilocibina – aktivnog sastojka “čarobnih pečuraka” – osetili su poboljšanja na duhovnom i psihičkom planu koja su trajala i do godinu dana. Sada su njihova iskustva i naučno potvrđena.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

12:00

Default images

Učesnici istraživanja na Univerzitetu Džons Hopkins prijavili su “mistična iskustva” tokom halucinogenih seansi u kojima su konzumirali aktivni sastojak pomenutih pečurki - psilocibin i otkrivali nove dimenzije svoje ličnosti.

Negativnih sporednih efekata konzumacije nije bilo. Promene su primećene uglavnom na polju senzitivnosti, mašte i intelekta, što je potvrdilo i slične rezultate u ranijim istraživanjima.

Naučnici smatraju da mistična iskustva koja nemaju farmakološko poreklo mogu imati slične dugoročne efekte na ličnost pojedinca, ali ta hipoteza zahteva dodatna istraživanja.

Za sada ostaje nada da će upotreba takvih pečuraka biti od pomoći obolelima od raka i drugih potencijalno smrtonosnih bolesti.

Psilocibin je aktivni sastojak velikog broja pečurki i ima ulogu receptora serotonina 5- HT2A. Postao je popularan zbog halucinogenih svojstava šezdesetih godina prošlog veka. Među mnogim koristima od njegove upotrebe nalazi se i povećana kreativnost, drugačija percepcija muzike i vizuelnih umetnosti kao i veća tolerancija prema ljudima.

Nedavno istraživanje uključilo je 52 odrasla volontera koja su temeljno ispitana pre nego što su primili supstancu, a zatim podeljena u dve grupe od kojih je jedna primala relativno visoku dozu psilocibina, a druga (kontrolna) metilfenidat, takođe halucinogeno jedinjenje.

Zatim je putem posebnih instrumenata mereno pet dimenzija ličnosti: otvorenost, ekstrovertnost, neurotičnost, svesnost i spremnost na dogovor. Upotrebom psilocibina značajno je povećana “otvorenost”, dok bitnijih promena u drugim dimenzijama nije bilo.

Međutim, ova studija imala je i svoja ograničenja – učesnici nisu birani nasumice, nego su to bili ljudi koji su već imali iskustava sa psilocibinom. Većina njih već je odlazila na verske obrede, molitve ili meditacije, što znači da su možda naročito osetljivi na mistični efekat psilocibina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: