Jo-jo efekat je dobar za zdravlje?

Većina osoba koja je pokušala da smrša, susrela se s ovim omraženim fenomenom. Provedete mesece revnosno brojeći kalorije, a čim počnete da jedete normalno, svi izgubljeni kilogrami se vrate. Međutim, naučnici sada kažu da to i nije toliko negativna pojava, koliko se ranije mislilo.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2011.

11:36

Default images

Američki naučnici otkrili su da gubljenje i ponovno dobijanje kilograma u relativno kratkim vremenskim rokovima, zapravo donose više koristi nego štete, što je potpuno suprotno dosadašnjim uverenjima.

Miševi koji su prvo “bili na dijeti”, a zatim kaloričnijoj ishrani, živeli su 25 odsto duže od onih životinja koje su konstantno unosile masnu hranu i gotovo podjednako kao i oni koju su konstantno bili na niskokaloričnoj ishrani.

Takođe, otkriveno je da su imali bolji nivo glukoze u krvi i niži nivo loših imuno hemikalija koje se povezuju s dijabetesom, srčanim oboljenjima i kancerom.

Ovakva otkrića su u potpunoj suprotnosti sa rezultatima ranijih istraživanja koja su pokazala da naglo gubljenje i dobijanje kilograma mogu udvostručiti rizik od smrti od srčanih oboljenja, infarkta i prerane smrti uopšte.

Takav jo-jo efekat povezivao se i sa moždanim udarima, dijabetesom, slabljenjem imunog sistema i podložnošću infekcijama. Neki stručnjaci čak kažu da ukoliko se jo-jo efekat ponavlja nekoliko puta uzastopno kod nekih osoba, pametnije je odustati od gubljenja kilograma.

Nova studija pratila je sudbine 30 miševa tokom dve godine. Oni koji su jeli samo masnu hranu, imali su veću masu, viši nivo glukoze u krvi i pokazivali su znake dijabetesa.

Zdravlje miševa kod kojih je izazivan jo-jo efekat, bivalo je sve slabije dok su unosili masnu hranu, ali se poboljšavalo kad im se smanjivao unos kalorija.

U proseku su živeli 2,04 godine, u poređenju sa godinom i po koliko su poživeli gojazni miševi i 2.09 godina koliko je trajao vek životinja na nemasnoj hrani. Naučnici se nadaju da će uskoro isto istraživanje moći da sprovedu i na ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: