Beli luk je dobar za vaše srce

Sasvim mala količina belog luka dovoljna je za zdravlje srca, opuštanje krvnih sudova i dopremanje dovoljne količine kiseonika i zato lekari savetuju da što češće koristite jedan od najsmrdljivijih prirodnih lekova.

Podeli

Beli luk je idealan za zdravlje srca, a ključ je u alicinu, materiji odgovornoj za ozloglašeni "sumporni zadah".

Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje krvni pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa i tako olakšava rad srca.

Ranije, brojna druga istraživanja otkrila su sledeće:

- Na Univerzitetu u Osaki je utvrđeno da beli luk usporava rast ćelija raka u debelom crevu.
- Jedna studija Univerziteta Jundai u Indiji potvrdila je da beli luk posle infarkta ili operacije srca ublažava posledice i ubrzava regeneraciju.
- Naučnici šangajskog Instituta za rak su dokazali da muškarci koji svaki dan jedu po dva čena belog luka smanjuju rizik od oboljenja prostate do 50%.
- Prema studiji sprovedenoj na Institutu za srce i krvotok u Majncu, osobe koje godinama jedu beli luk izgledaju u starosti sedam do deset godina mlađe i imaju elastičnije krvne sudove.

Vesti

Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Vesti utorak 20.02. 18:00 Komentara: 2
strana 1 od 2037 idi na stranu