Beli luk je dobar za vaše srce

Sasvim mala količina belog luka dovoljna je za zdravlje srca, opuštanje krvnih sudova i dopremanje dovoljne količine kiseonika i zato lekari savetuju da što češće koristite jedan od najsmrdljivijih prirodnih lekova.

Podeli

Beli luk je idealan za zdravlje srca, a ključ je u alicinu, materiji odgovornoj za ozloglašeni "sumporni zadah".

Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje krvni pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa i tako olakšava rad srca.

Ranije, brojna druga istraživanja otkrila su sledeće:

- Na Univerzitetu u Osaki je utvrđeno da beli luk usporava rast ćelija raka u debelom crevu.
- Jedna studija Univerziteta Jundai u Indiji potvrdila je da beli luk posle infarkta ili operacije srca ublažava posledice i ubrzava regeneraciju.
- Naučnici šangajskog Instituta za rak su dokazali da muškarci koji svaki dan jedu po dva čena belog luka smanjuju rizik od oboljenja prostate do 50%.
- Prema studiji sprovedenoj na Institutu za srce i krvotok u Majncu, osobe koje godinama jedu beli luk izgledaju u starosti sedam do deset godina mlađe i imaju elastičnije krvne sudove.

Vesti

Zašto žrtve silovanja u Srbiji ćute?

Sve češće optužbe za seksualna zlostavljanja, pre svega u Americi, ali i u drugim delovima sveta, izazazvale su burne reakcije, kako onih koji pružaju podršku žrtvama, tako i onih koji negoduju optužbe nakon više decenija od incidenta. Međutim, malo ko se zapita kakve posledice takvo ponašanje ostavlja na žrtvu uznemiravanja i njen kasniji život.

Vesti četvrtak 14.12. 09:11 Komentara: 26
strana 1 od 2002 idi na stranu