Pucketanje zglobova skida napetost

„Krckanje“ spojeva kostiju nije bolest. Razloga za brigu nema, osim ako pucketanje nije praćeno bolovima ili otocima.

Izvor: novosti.rs
Podeli

Pucketanje i krckanje u prstima, kolenima i ramenima nije znak oboljenja zglobova. Razloga za brigu nema, osim ako pucketanje nije praćeno bolovima ili otocima. Tada može biti simptom omekšavanja hrskavice, što ukazuje na rani oblik artritisa.

Prema rečima profesora dr Milice Lazović, direktora Instituta za rehabilitaciju, najčešći oblik zgloba je diartrozni zglob, kao kod šaka i ramena, gde su dve kosti spojene u zglobnu čauru.

- U čauri je sinovijalna tečnost koja podmazuje zglob i koja sadrži rastvorljive gasove, kiseonik, azot i ugljen-dioksid - objašnjava prof. Milica Lazović. - Kada istežemo zglob dolazi do kompresije tečnosti u njemu, što prisiljava ove gasove obogaćene azotom da „pobegnu“ iz sinovijalne tečnosti. Oslobađanje vazduha je ono što se čuje kao pucketanje zgloba. Vežbanjem mišića koji „drže“ pogođeni zglob, on se rasterećuje, i pucketanje prestaje.

Otkrivena su i dva različita zvuka tokom pucketanja, koji su uzrokovani istezanjem zglobne čaure i oslobađanjem gasova iz sinovijalne tečnosti. Isti zglob ne može dva puta uzastopno „krcnuti“. Razlog je što se oslobođeni gasovi moraju najpre „pretvoriti“ u tečnost, a za to je potrebno od 15 do 30 minuta.

Oticanje ruku

Nekome pucketanje prstiju prelazi u naviku. Nijedna studija nije pronašla vezu između osteoartritisa i ove navike, ali stručnjaci smatraju da je pucketanje prstiju povezano sa oticanjem ruku i slabljenjem snage stiska.

Kolena, naročito posle dugog sedenja „proizvode“ čudne zvuke. To je rezultat premeštanja tetiva po površini zgloba i njihovog naglog vraćanja na mesto posle opuštanja i „izlaženja“ iz uobičajenog smera rastezanja.

Ramena: Pucketanje u ramenima povezano je s godinama. Ako se krckanje javlja pre 35. godine, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mestima prethodnih povreda, što se uz nekoliko meseci fizikalne terapije može rešiti.

Lakat: Ako pucketa lakat i pri tom boli ili zablokira, moguće je da zglobom luta komadić kosti, ili hrskavice veličine zrna peska. Ako je pucketanje sa unutrašnje strane lakta propraćeno trncima, može biti uklještenje živca.

Kukovi: Snažan i kratak zvuk krckanja kukova česta je pojava kod mlađih žena, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu bedrene kosti. Iako to zna da bude bolno ne treba se brinuti jer nije opasno, a može se rešiti vežbama istezanja.

Vrat: Vrlo je često i pucketanje u vratnoj kičmi. Oni koji pate od ukočenosti vrata često pokušavaju da „škljocnu“ njime, jer se na taj način opuste mišići i nestane napetost. Napetost u vratu osećaju najčešće osobe koje su pod stresom, ili provode puno vremena ispred kompjutera.

Vesti

Nedelja besplatnih pregleda na VMA

Povodom 2. marta, Dana Vojnomedicinske akademije, lekari klinika za kardiologiju, endokrinologiju, reumatologiju, kao i Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA, besplatno će pregledati građane od 26. februara do 2. marta.

Vesti četvrtak 22.02. 16:28 Komentara: 1
strana 1 od 2038 idi na stranu