Zdravlje

Ponedeljak, 20.11.2023.

11:18

Oboleli od retke bolesti u Srbiji traže novi lek koji može da im produži život

Oboleli od retke i neizlečive neurodegenerativne bolesti Fridrajhove ataksije čekaju na pristup novom leku Skyclarys, koji je nedavno odobren za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Oboleli od retke bolesti u Srbiji traže novi lek koji može da im produži život
Foto: Dana.S/Shutterstock

Skyclarys je prvi lek koji je pokazao da može usporiti napredovanje Fridrajhove ataksije, koji trenutno nije dostupan u Srbiji.

Fridrajhova ataksija je retka genetska bolest koja se manifestuje drastičnim slabljenjem mišića, poremećajem ravnoteže i koordinacije, kao i oštećenjem srca i skeletnim deformitetima. Jedan broj obolelih se suočava i sa dijabetesom kao posledicom glavne bolesti, a sa razvojem bolesti, mogući su i problemi sa čulom vida i sluha, govorom, gutanjem. Bolest se obično javlja u detinjstvu ili u adolescenciji i zdravstveno stanje obolelih se kontinuirano pogoršava tokom života.

Pacijenti sa Fridrajhovom ataksijom su najčešće u invalidskim kolicima do svoje 15. godine života, a prosečna životna dob im je između 30 i 40 godina. Skyclarys je lek koji deluje na genetski uzrok Fridrajhove ataksije. U kliničkim ispitivanjima, Skyclarys je pokazao da može usporiti napredovanje bolesti za oko 55%, odnosno, značajno produžiti život pacijentima. Lek je dobro podnošljiv i ima relativno malo neželjenih efekata.

Lek Skyclarys predstavlja nadu za pacijente i njihove porodice, i omogućio bi im da žive duže i kvalitetnije živote.

Udruženje za pomoć i podršku obolelim od Fridrajhove ataksije je osnovano 2010. godine sa ciljem da poboljša kvalitet života pacijenata sa Friedreichovom ataksijom i njihovih porodica. Okuplja 15 pacijenata sa ovom retkom neurodegenerativnom bolešću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: