Zdravlje

Petak, 09.06.2023.

10:30

Radi na poseban način: Novi izum naučnika će zaustaviti čak 99 odsto komaraca

Naučnici sa Hebrejskog Univerziteta u Izraelu napravili su novi izum za koji tvrde da će nakon nanošenja na kožu odbiti oko 99 odsto komaraca.

Izvor: Poslovni dnevnik

Radi na poseban način: Novi izum naučnika će zaustaviti čak 99 odsto komaraca
Foto: Shutterstock/Kwangmoozaa

“Prvo, to je mehanička zaštita od komaraca. Drugo, ovaj polimer celuloze djeluje kao hemijska kamuflaža”, objasnio je dr Džonatan Bohbot, vodeći istraživač s Fakulteta za poljoprivredu, hranu i okolinu Hebrejskog Univerziteta, pa dodao:

“Radi na način da sprečava miris koji privlači komarce, a zatim vrlo sporo otpušta naš sprej. Ukratko, tako se produbljuje trajanje zaštite.”

Prema Bohbotu, tipični lokalni sprejevi i drugi proizvodi protiv komaraca koji se nanose na kožu deluju tako da sprečavaju ugrize komaraca. Ovaj sprej pak deluje tako da pre svega sprečava komarce da se uopšte približe “meti”.

Formula kojom se to postiglo je kombinacija dveju prirodnih komponenti – indola, mirisne stvari koja se nalazi u cveću, i polimera zvanog celuloza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: