Lekari su otkrili koja je najgora hrana za mozak: Potpuno ga "preoblikuje"

Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

12:12

Lekari su otkrili koja je najgora hrana za mozak: Potpuno ga
Foto: Alphonsine Sabine/Shutterstock

Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.

Nemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dve grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam nedelja. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.

Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".

"Naša merenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promene u mozgu, nesvesno ćemo uvek preferirati hranu koja sadrži mnogo masti i šećera", pojasnio je.

Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim sadržajem masti, povećavajući nivo anksioznosti.

Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može da poveća rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: