Ozempic prodaju na "crnom tržištu" za 200 evra kao preparat za mršavljenje: Dijabetičari uskraćeni

Od kraja prošle godine u Srbiji vlada nestašica leka "ozempic" koji se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, a sada se ovaj lek na pojedinim sajtovima čak i reklamira kao preparat za mršavljenje! Na "crnom tržištu" njegova cena ide do čak 200 evra! Da do nestašice nije došlo zbog toga što je drastično povećan broj pacijenata kojima je ovaj lek preko potreban, postalo je jasno nakon što je otkriveno da dosta ljudi zloupotrebljava ovaj lek kako bi smršali.

Izvor: Blic/Nikola Todoroviæ

Utorak, 21.03.2023.

14:57

Default images
Foto: Profimedia

Do zloupotrebe ovog leka je pre svega došlo jer "ozempic" sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi kada je isuviše visoka. Međutim, smanjuje i apetit, što za posledicu ima mršavljenje.

Ima ga na crnom tržištu, a u apotekama ga nema

Uprkos nestašici, pacijenti se dovijaju na razne načine kako bi pronašli ovaj lek, a tu ima i onih koji na ovome pokušavaju da zarade.

Tako se lek "ozempic" pojavio na popularnom sajtu za kupovinu i prodaju stvari i to po ceni od 200 evra za jednu dozu. Kada je to otkriveno, oglas je brzo povučen. O tome šta se zapravo dešava sa ovim lekom, Blic je razgovarao sa farmaceutima u beogradskim apotekama. Oni su potvrdili da ovog leka uopšte nema već neko vreme bez naznaka da će ga biti u skorije vreme.

"Ovog leka za dijabetes tipa 2 nema već nekoliko meseci. On se nikad nije davao pacijentima bez urednog recepta lekara. Postoji lek koji može da se koristi umesto njega, ali o tome donosi konačnu odluku lekar. Svakako ni taj lek saksenda ne može da zameni ozempic", rekli su u jednoj beogradskoj apoteci.

U drugim apotekama kažu da se čeka kada će RFZO i Ministarstvo zdravlja da ih obaveste o tome kada će ovog leka biti opet.

"Ove lekove smo svakako izdavali u skladu sa pravilnicima i propisima Ministarstva zdravlja i RFZO koji su javno dostupni. Ni mi ne znamo šta će se dalje dešavati, kada će stići novi kontingent leka", rekli su.

RFZO obavio rigoroznu kontrolu apoteka

Kako bi sanirao situaciju koliko je moguće RFZO je odmah obavestio sve zdravstvene ustanove i apoteke o ovome. Kontrola je obavljena za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine, a u postupcima koji su već završeni utvrđene su nepravilnosti kao što je da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO, piše Euronews Srbija.

"Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka ozempic u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova", izjavila je nedavno direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

Trend zloupotrebe "ozempica" krenuo je iz SAD, a najveći promoteri njegove primene za mršavljenje bili su rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milioner Ilon Mask. Oni su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu medikamenta.

Šta je lek "ozempic" ?

Endokrinolozi kažu da je "ozempic" lek sa kompleksnim delovanjem, koji je u Srbiji registrovan samo za lečenje dijabetesa tip 2. U Srbiji se na tržištu može naći u dozama 0,25 miligrama, 0,5 i 1 miligrama. Aktivna supstanca tog leka je semaglutid, koji dovodi do mršavljenja. Lek u dozi od 2,4 miligrama sa tom aktivnom supstancom zvanično je registrovan u SAD kao lek za mršavljenje.

Endokrinolozi ukazuju da lek "ozempic" nije rešenje za mršavljenje, jer kada pacijent prestane da ga koristi izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju. Problem je što se ne odriču starih životnih navika, jedu nezdravu hranu, slabo se kreću, te efekat terapije ne može da bude dugoročan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: