Vitamin koji naše telo ne može da proizvede: Ako ga redovno unosimo, desiće se ove promene

Vitamin C je esencijalni vitamin i naše telo ne može da ga proizvede, što znači da moramo da ga unosimo što kroz namirnice što kroz suplemente. On je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća poput jagoda, pomorandži, kivija, paprika, brokolija, kelja, spanaća itd.

Izvor: esensa.rs

Četvrtak, 26.01.2023.

09:08

Default images
Foto: Shutterstock/VAlekStudio

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75mg za žene i 90mg za muškarce. Iako se preporučuje da vitamin C unosite putem namirnica, mnogi ljudi se zbog brzog načina života, okreću suplementima. U nastavku ćemo opisati benefite koje može doneti pravilan i redovan unos vitamina C.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali.

Kada se nakupe slobodni radikali u organizmu, mogu da izazovu stanje poznato pod nazivom "oksidativni stres" koji je kao takav povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

Studije pokazuju da konzumiranje više vitamina C može povećati nivo antioksidanata u krvi za 30%. Ovo pomaže organizmu u prirodnoj odbrani od virusa i bakterija koji vrebaju.

Krvni pritisak i vitamin C

Studija rađena na životinjama dokazala je da suplementacija vitaminom C pomogla opuštanju krvnih sudova koji nose krv iz srca, što je pomoglo u snižavanju krvnog pritiska.

Štaviše, rađene su analize i na ljudima, koje su pokazale pozitivne rezultate. Uzimanje vitamina C je dovelo do smanjenja krvnog pritiska kod onih sa visokim gornjim krvnim pritiskom za 3,8 mm/hg dok su oni sa visokim donjim krvnim pritiskom osetili poboljšanje u vidu spuštanja pritiska za 1,5 mm/hg. Ovaj studija je rađena na zdravim osobama i u njoj je učestvovalo 29 osoba.

Mnogi faktori utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visok nivo lošeg holesterola, nizak nivo dobrog holesterola i sl.

Vitamin C može da ublaži sve ove faktore, što dalje vodi ka smanjenju rizika oboljevanja od srčanih bolesti.

Gde ima vitamina C?

Kao što smo prethodno napomenuli najbolje bi bilo da vitamin c vaš organizam dobija iz prirodnih izvora, pa vam u nastavku teksta pišemo o nekoliko namirnica koje sadrže vitamin C kao i flavonoide i bioflavonoide (moćni antioksidansi koji se nalaze u voći i povrću) koji deluju sa vitaminom C.

Namirnice bogate vitaminom C i količina vitamina C koja se nalazi u njima:

Crvena ili zelena ljuta paprika – u jednoj paprici nalazi se 64,7 mg vitamina C
Paprike babure – 1 paprika 190 mg
Peršun i timijan – 1 kašičica timijana sadrži 1.3 mg
Zeleno povrće – kelj, brokoli, zelena salata, zelje
Krompir – i srednji krompir sadrži 42 mg

Voće bogato vitaminom C:

Kivi – 72 mg
Kupine – 1 solja kupina sadrži 30 mg
Limun i limeta – 19mg
Jagode – 97mg u jednoj šolji
Pomorandže – 112 mg vitamina c u jednoj pomorandži

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: