Preskačete obroke? Sleduju vam bolesti srca, dijabetes, loša koncentracija, prejedanje...

Svima nam se dogodi da preskočimo obrok, dešava se čak i ljudima koji zaista vode računa o svojoj ishrani. Ali, da li ste se zapitali šta se dešava u našem telu kada ne jedemo duže vreme.

Izvor: metropolitan.si

Sreda, 16.11.2022.

10:31

Default images
Foto: Shutterstock/Slavenka Arandjelovic

Što se tiče redovnog preskakanja obroka, naučnici i nutricionisti prikupljaju dokaze o potencijalnim dugoročnim efektima na težinu i zdravstvena stanja, kao i probleme koji se mogu javiti kada su u pitanju bolesti srca i dijabetes. Ali šta se stvarno dešava sa organizmom kada preskačemo obroke? U krvi se smanjuje nivo šećera, a u telu nivo energije

Redovna ishrana tokom dana sprečava pad energije i održava vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, telu ponestaja glukoza, a zalihe se smanjuju. Inače glukoza se smatra glavnim gorivom za mozak. Nizak nivo šećera u krvi crpi vašu energiju, čineći da se osećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze takođe može otežati koncentraciju. Drugi simptomi niskog šećera u krvi mogu biti drhtanje, znojenje i razdražljivost.

Osećaj velike gladi, a nakon toga prejedanje

Kada ne jedete dovoljno često, možete se osećati potpuno preplavljenim potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada vaše telo nema dovoljno energije. Ovaj osećaj takođe nije dobar za produktivnost na poslu, druženja sa prijateljima i opšte zadovoljstvo u životu.

Gladni ljudi često imaju tendenciju da jedu ugljene hidrate i slatkiše jer im to podiže nivo šećera u krvi i brzo popravlja trenutno raspoloženje. Problem je u tome što vas ova vrsta “goriva” služi kratko vreme, osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljenih hidrata, da biste ublažili porast glukoze.

Iz toga sledi da ćete uskoro ponovo biti gladni. Ako ste previše gladni, veća je verovatnoća da ćete se prejedati kako biste nadoknadili nedostatak hrane koju ste propustili tokom dana. Prejedanje takođe može izazvati mučninu, zatvor, nadimanje i iscrpljenost.

Zaboravite fizičku aktivnost

Nedostatak hrane se ogleda i u fizičkoj aktivnosti i vežbanju. Kada vežbate, teško vam je da se koncentrišete na ovu aktivnost ako ste gladni. Pored toga, ako ne jedete kako treba pre treninga, imaćete manje koristi od vežbanja nego što biste imali inače. Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok nakon treninga, jer vaše telo ne može da obnovi nivoe glikogena (za koji su potrebni ugljeni hidrati) i mišića (koji zahtevaju proteine). Ukratko, ako ste fizički veoma aktivni, ni u kom slučaju nije pametno preskakati previše obroka.

Stručnjaci u suštinu svima preporučuju da jedu na svakih nekoliko sati u toku dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: