Dr Nestorović o borbi sa alergijom: "Neverovatno jednostavno – beli luk, kopriva i filteri za nos"

Prolećna alergija izaziva probleme sa disanjem kod mnogih, a cvetanje je u jeku, pa poleni još neko vreme neće prestati da budu izazivač nelagode koju teško podnosimo. Pulmolog Branimir Nestorović nam je pomogao da prebrodimo sezonu alergija otkrivši kako da se rešimo simptoma ili da ih makar ublažimo.

Izvor: Milana Petkoviæ

Četvrtak, 31.03.2022.

14:57

Dr Nestorović o borbi sa alergijom:
Foto: Printscreen TV Prva

Doktor Nestorović je za B92.net objasnio kako je najbolji oblik zaštite od alergije imunoterapija, za koju je sada kasno, ali je dobra opcija za nerednu sezonu.

"Oni koji imaju teške tegobe, sad je kasno, ali za sledeću godinu, preporučljiva je imunoterapija, hiposenzibilizacija. Injekcije se daju pre sezone i tri godine uzastopno smanjujete nivo alergije. Krene se sa terapijom mesec dana pre cvetanja i tri godine uzastopno se ponovi, pa tako smanjuje efekat alergije, a to smanjenje traje par godina, pet do deset godina traje zaštita", pojasnio je doktor Branimir Nestorović.

Neverovatno jednostavno rešenje za koje niste znali

Pošto su mnogi od nas propustili trenutak za imunoterapiju, najbolje što za sebe možemo da uradimo jeate da uzmemo lekove koji će ublažiti simptome. Međutim, lekovi ipak nisu jedino moguće rešenje.

"Ono što je prvo je da se popiju lekovi za alergiju i postoji jedno neverovatno jednostavno rešenje koje niko ne zna, a to su celulozni filteri za nos, oni se stavljaju u nos kad izlazimo napolje. Ne smetaju pri disanju, dišeš normalno, ali poleni ne prolaze u nos i oni koštaju 8–9 evra, mogu da se poruče preko interneta. Kod nas ima čak i po 3.000 dinara koštaju. To je tanka celuloza. Kad izlazimo napolje, gurnemo ih u nos, kad se vratimo, bacimo ih, oni su jednokratni. Zovu se nazalni polenski filteri", kaže pulmolog i dodaje:

"Ako su baš teški simptomi, onda treba koristiti neki od sprejeva za nos, ima raznoraznih."

Kada je najveća koncentracija polena i kako ga izbeći?

Ono što mnogi ne znaju jeste da provetravanje igra ključnu ulogu u tome hoćete li tokom celog dana osećati simptome alergije ili ćete, pak, uspeti da ih umanjite.

"Obavezno se u toku noći zatvori prozor, jer najviše polena ulazi ujutru, kad izađe sunce. Onda zagreje zemlju, podigne polen i ulazi u stan, tako da ako je neko alergičan na polen, noću mora da bude zatvoren prozor. Ujutru je najveća koncentracija polena, posebno na najvišim spratovima. Mnogo više gore jer toplota podiže polene", objasnio je doktor.

Osim lekova koji su, kako kaže doktor Nestorović, dosta sličnog sastava, mogu nam pomoći i određeni preparati na biljnoj bazi.

"Postoji nekoliko preparata na bazi koprive i kvercetina. Kvercetin je najjači mogući antioksidans. Ima nekoliko preparata kod nas na tržištu, jako su efikasni. Ko voli da jede luk, mora malo veća količina, ali i on je rešenje za alergiju, ako vam ne smeta da ga jedete mnogo tokom dana", zaključio je doktor Branimir Nestorović na kraju našeg razgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: