Omikron ili delta - šta nosi veći rizik od hospitalizacije?

Studija sprovedena na prestižnom londonskom Imperijal koledžu sugeriše da soj omikrona koji se brzo širi nosi nešto manji rizik od hospitalizacije nego delta infekcija.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2021.

09:28

Omikron ili delta - šta nosi veći rizik od hospitalizacije?
Foto:EPA/ Rodrigo Sura

Studija je ispitala udeo hospitalizovanih zaraženih omikronom i deltom na uzorku od 56.000 slučajeva omikrona i 269.000 slučajeva delta. Svi slučajevi su potvrđeni PCR testiranjem.

Šta kažu rezultati studije?

Za osobe zaražene omikronom, verovatnoća hospitalizacije je za oko 15-20 odsto manja nego za one zaražene delta sojem koronavirusa, pokazali su rezultati studije.

Prema istoj studiji Imperijal koledža, ljudi zaraženi omikronom imaju 40-45% manje šanse da provedu noć ili duže u bolnici od onih zaraženih delta.

Rezultati takođe pokazuju da je verovatnoća hospitalizacije osoba koje su ranije bolovale od kovida 50-60% manja od onih koji se nisu oporavili od kovida.

Rizik od hospitalizacije je sličan za one sa omikronom i deltom pod uslovom da su primili najmanje dve doze vakcine, pokazalo je istraživanje.

Ali rizik od hospitalizacije je veći za one koji nisu primili ni jednu dozu vakcine, rekli su istraživači u studiji.

"Smanjenje rizika poništava smanjenu efikasnost vakcine protiv infekcije omikronom"

"Naša analiza pokazuje dokaze o umerenom smanjenju rizika od hospitalizacije sa varijantom omikrona, a ne sa deltom", rekao je profesor Nil Ferguson sa Imperijal koledža.

"Međutim, čini se da ovo smanjenje rizika poništava smanjenu efikasnost vakcina protiv omikron infekcije", dodao je Ferguson, koji je upozorio da bi visoke infekcije omikronom mogle da dovedu do povećanih zahteva za zdravstvenim uslugama ako novi slučajevi nastave da rastu istom brzinom.

"Iako je smanjen rizik od hospitalizacije za osobe zaražene omikronom ohrabrujuća vest, rizik od infekcije je i dalje izuzetno visok. Uz upotrebu buster doza, vakcine ostaju najbolja zaštita od infekcije i hospitalizacije", rekla je koautorka studije Azra Gani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: