Čak 7 odsto mladih želi da digne ruku na sebe: Evo kako im pomoći

U Velikoj Britaniji će osnovci, i to u nižim razredima, učiti kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje. A kakva je situacija u Srbiji, u kojoj je kod više od 45 odsto učenika osnovnih i srednjih škola prisutno stalno osećanje brige o svakodnevnim stvarima?

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

08:10

Čak 7 odsto mladih želi da digne ruku na sebe: Evo kako im pomoći
Foto: racorn/depositphotos.com

U našoj zemlji 12 odsto mladih ima doživljaj potpune bezvrednosti, dok je sedam odsto razmišljalo o prekidu života.

"Mlade ljude treba učiti prvo da imaju jedan pozitivan odnos prema sebi... Mladi su u procesu kada oni misle: 'Ako me drugi prihvataju, ja vredim'. I onda se pojavljuju neke vrednosti koje oni preuzimaju iz medija ili u svojoj kulturi vršnjaka", rekao je psihoterapeut Zoran Milivojević u "Jutru“ na TV Prva.

On je rekao da postoji strahovit porast usamljenosti u mladoj populaciji, na šta i te kako utiče mobilni telefon, koji ih otuđuje od vršnjaka.

"Svi oni gledaju u mobilne telefone, čak i kad su u istoj prostoriji šalju poruke jedni drugima. Ova generacija je na neki način prezaštićena, imaju veoma visoke aspiracije, ali misle da ne mogu da ih ostvare, u nekakvom su strahu od spoljašnjeg života i ono čemu ih treba učiti su životne veštine - znači kako pregovarati, rešavati konflikte, šta su prave životne vrednosti...", objasnio je Milivojević.

Poručuje da sa decom treba da se radi, kao i da škola treba da bude i vaspitna institucija, a ne samo obrazovna.

Kako još pomoći mladima pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: