Rehabilitacija nakon operacije kolena ili kuka nekada može da potraje

Oporavak posle ugradnje veštačkog zgloba započinje već u bolnici. Kod osoba koje nisu u dobroj fizičkoj formi proces rehabilitacije može da traje i do šest meseci

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 22.10.2018.

08:10

Rehabilitacija nakon operacije kolena ili kuka nekada može da potraje
Foto: Thinkstock

Da bi se ljudi posle operacije kolena i kuka vratili normalnom životu potrebno je najmanje tri meseca.

Proces oporavka počinje već u bolnici, jer pacijent se podiže na noge 24 sata do 48 sati nakon intervencije.

Na klinikama se sprovode i prve mere fizikalne medicine koje pomažu da se pokreti što brže vrate, da se mišići oporave i prihvate novougrađeni zglob, prenose Novosti.

Ortoped Vladan Stevanović iz Instituta "Banjica" kaže da je posle otpuštanja iz bolnice za pacijenta najznačajniji boravak u banji, koji bi trebalo da traje dve do tri nedelje.

"U banjama pacijenti sa veštačkim kolenom i kukom su na intenzivnom rehabilitacionom tretmanu", kaže dr Stevanović i dodaje: "Tu svakodnevno pod nadzorom stručnjaka opravljaju funkciju zglobova, a od značaja je i rad na mašini koja pokreće zglob u doziranom intenzitetu i pod preciznim uglovima."

On ističe da je brzina oporavka individualna i da velikim delom zavisi od volje pacijenta da se vrati uobičajenim životnim obavezama.

"Po povratku iz banje pacijent bi trebalo svakodnevno da radi vežbe koje fiksiraju i podstiču rad zgloba", napominje dr Stevanović.

"Koliko dosledno ih sprovodi, tolikom brzinom će i da se oporavlja. Kod osoba koje nisu u dobroj fizičkoj formi proces rehabilitacije može da se duplira i da traje i do šest meseci."

Nekoliko dana nakon operacije pacijenti sa operisanim kukom mogu samostalno da se kreću uz pomoć štaka. Važan savet za oporavak je da nekoliko nedelja moraju da leže na leđima bez okretanja u stranu. U slučaju veštačkog kuka, čak godinu dana nakon operacije potrebno je da se izbegava rotiranje, uvijanje i izvrtanje noge sa one strane gde je postavljen veštački zglob.

"Endoproteze su u mnogim slučajevima jedini spas za oštećeni zglob kolena i kuka", kaže dr Stevanović za Novosti.

"Implant se u više od 70 odsto slučajeva ugrađuje osobama starijim od 70 godina kod kojih je došlo do oštećenja hrskavice i funkcionalnih zglobnih površina, dok je kod mlađih osoba povreda jedan od najčešćih razloga za ugradnju veštačkog zgloba."

Postoji i čitav niz bolesti i stanja koji mogu da uzrokuju potrebu za ugradnjom veštačkih zglobova. "Danas se u ugradnji veštačkog kuka i kolena koriste savremeni materijali tako da ove proteze predstavljaju dugotrajna rešenja", ističe doktor.

"Zavisno od životnog doba i fizičke spremnosti pacijenti sa endoprotezama mogu da nastave rekreativno bavljenje sportom."

Povrede

Oporavak posle hirurškog lečenja povrede kolena takođe traje mesecima. U slučaju operacije meniskusa rehabilitacija traje od jednog do tri meseca, a nakon operacije ligamenata "povratak na staro" može da se produži i do godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: