Majka dečaka koji vidi duple slike: "Proveo je 3 nedelje na telefonu i od tad je krenulo sve" VIDEO

Jedna majka iz Beograda, svojom objavom na Fejsbuku, podigla je na noge sve roditelje... Ona je podelila pakao kroz koji je prošla, kada su njenom sinu, na rutinskom pregledu kod očnog lekara otkrili da vidi duple slike. Sumnjali su i na najteže bolesti, da bi na kraju otkrili da njen sin ima akutni strabizam. I to zbog preteranog gledanja u mobilni telefon.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Zaključili smo da je u februaru na raspustu proveo tri nedelje igrajući se na mobilnom telefonu i od tad je krenulo sve. Pre dve godine otišli smo na rutinski pregled. Operisan je u petak, vraćeno mu je oko u normalno stanje i sad ćemo da vidimo dalje šta će i kako će. Odlično se oseća", otkriva za TV Prva majka Snežana Grocić.

Kod Đoleta (9) je određena dioptrija na preventivnom pregledu kada je imao 6 godina i dete je dobilo naočare, a to znači, smatra oftalmolog dr Nikola Petrović, da je taj strabizam uslovljen i tom dioptrijom koju je dete imalo.

"Gledanje telefona vodi do pojačane akomodacije, odnosno do toga da može da vidi slike na različitim daljinama podjednako isto, podjednako dobro. Prilikom gledanja telefona oko akomodira 4,5 puta više i očni mišići rade 4,5 puta više nego kada oko gleda neki predmet u daljini", kaže dr Petrović.

Prema njegovim rečima, uvek se kod akutnog strabizma sumnja prvo na tumor ako detetu oko nije skretalo do šeste godine, eventualno sedme najranije.

"Kad se isključi mogućnost da nije tumor ili invazivni proces, klasičnom operacijom produžavanja ili skraćivanja očnog mišića oko se vraća u primarni položaj i sve ostaje na kontrolama ili eventualnoj korekciji naočarima."

Bolest može da bude nasledna, ali i ne mora da ima ikakve veze sa genetikom, dodaje oftalmolog.

Sa kojim se očnim problemima deca najčešće sreću saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu