Prevencija 0

29.03.2024.

21:05

Kardiolozi praktikuju ove navike kako bi sačuvali zdravlje srca

Srčani udar može da nam promeniti ceo život. Kardiolozi iz prve ruke vide kako bolesti srca mogu s vremenom da se pojave i kakvu razliku može napraviti prevencija.

Izvor: Index.hr

Kardiolozi praktikuju ove navike kako bi sačuvali zdravlje srca
Shutterstock/Marian Weyo

Podeli:

Zato su otkrili navike koje praktikuju kako bi održali srce zdravim.

Hodaju većinu dana u nedelji

Kardiolog Mark Eisenberg i kardiološkinja Nieca Goldberg kažu da rutinu vežbanja uključuju u svoj svakodnevni život hodajući na posao.

Goldberg hoda osam kilometara dnevno, a Eisenberg oko 40 minuta u jednom smeru do kancelarije. Oboje hodaju brzim tempom kako bi imali koristi za srce.

"Puls mi se ubrzava kada hodam jer hodam prilično brzo. Važno je da ljudi rade vežbe koje su im prirodne i koje im je lako da izvedu", kaže Goldberg za TODAY. Takođe, vozi sobni bicikl najmanje tri puta nedeljno, radi vežbe snage i pilates.

Eisenberg dodaje da je cilj vožnje bicikla, plivanja ili trčanja oko 40 do 50 minuta dnevno, najmanje pet dana u nedelji. Aktivnosti možemo da podelimo na kraće šetnje ili treninge nekoliko puta dnevno.

Izbegavaju zasićene masti

"Hrana s visokim holesterolom, poput jaja, zapravo ne mora nužno povisiti nivoe holesterola. To je zapravo hrana koja je bogata zasićenim mastima", objašnjava Eisenberg.

Lekari kažu da iz tog razloga izbegavaju slaninu, maslac, prženu hranu i punomasne mlečne proizvode.

 

Dovoljno spavaju

Kardiolozima je prioritet spavanje od sedam do osam sati svake noći. Manjak sna povezan je s visokim krvnim pritiskom i gojenjem, kaže Goldberg. To je zato što su nivoi kortizola, hormona koji pomaže u regulaciji šećera u krvi, metabolizma i krvnog pritiska, viši kod neispavanih ljudi, što dovodi do debljanja i više abdominalnog sala, dodaje Eisenberg.

Svaki dan čine nešto što ih oslobađa od stresa

"Svako je drugačiji, pa bih podstakao ljude da pronađu ono što im odgovara i da se time zaista pozabave", savetuje kardiolog Sandeep Jauhar.

Voli aerobne vežbe i boravak u prirodi. Svi lekari kažu da je fizička aktivnost njihov glavni lek za ublažavanje stresa. Odlazak kući s posla na kraju dana i ulazak na svež vazduh vrlo je opuštajući, tvrdi Goldberg.

 

Pridržavaju se mediteranske ishrane

Goldberg i Eisenberg fokusiraju se na konzumaciju puno voća i povrća te korićenje maslinovog ulja kao dela mediteranske ishrane.

Uzorak dnevnog jelovnika za Goldberg uključuje ovsenu kašu s malinama, borovnicama i orasima za doručak, salatu s lososom na žaru za ručak i nemasni protein s povrćem za večeru. Dezert se sastoji od voća. Kafa je takođe na meniju, ali zaslađivači nisu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: