Aktuelno 0

17.03.2024.

9:37

Ne možete da se razbudite? Isprobajte ovih pet jednostavnih trikova

Osećaj umora i pospanosti ponekad je teško izbeći, a jednako je teško i ostati budan u takvim trenucima.

Izvor: Index.hr

Ne možete da se razbudite? Isprobajte ovih pet jednostavnih trikova
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

Krećite se i rastežite

Bavljenje fizičkom aktivnošću ili istezanjem tela može povećati protok krvi i probuditi mišiće. Čak i kratka šetnja ili lagano istezanje mogu pomoći ako ste često pospani, prenosi Health Shots.

Ostanite hidrirani

Ako se osećate pospano, popijte čašu vode kako biste hidrirali telo i osvežili čula. Dehidracija može pridoneti osećaju umora, pa je dobro, u slučaju umora ako ne želite da spavate, da popijete vodu ili neko drugo piće koje će vam podići energiju. 

Konzumirajte pića koja sadrže kofein

Popijte šoljicu kafe ili čaja kako biste iskoristili učinak kofeina u trenucima kada ste umorni. Međutim, preporučuje se da ne preterujete s unosom prevelike količine kofeina jer to može dovesti do nervoze ili kasnije poremetiti san, prenosi Health Shots.

 

Izađite na vazduh i sunce

Izloženost sunčevom svetlu može pomoći u regulaciji unutrašnjeg sata i signalizirati telu da se probudi. Zato, ako osećate umor, izađite napolje i provedite neko vreme na otvorenom, ili se nakratko smestite pored prozora kako biste se izložili prirodnom svetlu.

Nakratko odremajte

Ako nijedan od saveta nije pomogao, uvek možete kratko odremati. Preporuka je spavati između 10 i 20 minuta, a takvo kratko spavanje može poboljšati budnost i kognitivne funkcije bez izazivanja omamljenosti uzrokovane spavanjem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: